DomovNaši krajiNaj vas začara premierna uprizoritev predstave Vihar

Naj vas začara premierna uprizoritev predstave Vihar

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri ob 20. uri bo v Gledališču Koper premierna uprizoritev Viharja, ki ga je napisal sloviti William Shakespeare, v slovenščino pa prevedel Oton Župančič.

Vihar, ki je bil prvič uprizorjen leta 1611, je zadnje in najkrajše Shakespearovo dramsko besedilo. Je eno njegovih najbolj poetičnih del, saj združuje prvine tragedije, romantične komedije in pravljičnosti. V preprosti zgodbi se prepletajo nenavadni doživljaji in zanimivi preobrati, ki gledalcu ponujajo vrsto možnih interpretacij. Shakespeare je v Viharju poudaril motiv oblastiželjnosti in zla, po drugi strani pa izstopa motiv sprave.

vihar_foto_male-24
Shakespeare je v Viharju poudaril motiv oblastiželjnosti in zla, izstopa pa motiv sprave. Foto: Gledališče Koper

Med sanjami in resničnostjo

Uprizoritev Viharja na odru Gledališča Koper je tako že osma postavitev te igre na slovenske odre po letu 1930. Režija Jake Ivanca znova obeta izrazito avtorsko branje in uprizoritev, ki se sprehaja med življenjem in sanjami, resničnostjo in iluzijo.

Odlična igralska zasedba – Nataša Tič Ralijan, Lena Hribar, Brane Vižintin, Jure Kopušar, Ilija Ota in Gorazd Žilavec – bo zagotovo poskrbela za izjemno odrsko izkušnjo.

vihar_foto_male-40
Odlična igralska zasedba – Nataša Tič Ralijan, Lena Hribar, Brane Vižintin, Jure Kopušar, Ilija Ota in Gorazd Žilavec – bo poskrbela za izjemno odrsko izkušnjo. Foto: Gledališče Koper

Zgodba, ki vas bo začarala 

Na osamljen in neobljuden otok sta se po brodolomu rešila zakoniti milanski vojvoda Prospero in njegova odraščajoča hči Miranda. Oba sta bila pregnana iz Milana, kjer je oblast prevzel lakomni Prosperov brat Antonio, ki je kneževino pokoril neapeljskemu kralju Alonsu. Ta sedaj s sinom, bratom in samooklicanim vojvodo pripluje mimo otoka. Prospero, ki ima magično moč, s pomočjo zračnega duha Ariela povzroči vihar. Vsi njegovi nasprotniki se tako znajdejo na otoku. Kako se bo zgodba razpletla, pa si oglejte na odru Gledališča Koper. *