DomovKulturaUmetniki za karitas

Umetniki za karitas

KulturaNaši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Sinjem Vrhu nad Ajdovščino že od leta 1995 tretji teden v avgustu poteka Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. Projekt, ki ga že 25 let vodi Škofijska karitas Koper, bo tudi letos obiskal Koper. Škofijska karitas Koper in Galerija Insula zato v torek, 8. oktobra 2019, ob 17.30 vabita v Pretorsko palačo v Koper na odprtje razstave likovnih del, ki so nastala na 25. mednarodni likovni koloniji.

Na razstavi, ki jo bo odprl koprski škof dr. Jurij Bizjak, bodo svoja dela razstavljali Lojze Čemažar, Klementina Golija, Joso Kneza, Nikola Markovič, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman, Nina Zuljan in drugi, predstavili pa jih bosta Jožica Ličen in Anamarija Stibilj Šajn.

Po odprtju razstave bo v Koprski stolnici sledila sveta maša v zahvalo za 25 let Umetnikov za karitas.

Tisočmetrska gora Sinji Vrh nad Ajdovščino je postala zbirališče številnih likovnih delavnic, med katerimi je kolonija Umetniki za karitas posebna, saj jo navdihuje dobrodelnost. Karitas vsako leto izbere geslo kolonije, s katerim sporoča o stiskah, s katerimi se srečuje, in hkrati vabi k solidarnosti. »Med likovnimi umetniki je kolonija priljubljena, saj je letos doživela že srebrno obletnico in je v 25 katalogih zapisanih več kot 1.900 imen avtorjev, ki so prišli iz vseh petih celin in ustvarili 3.000 likovnih del, od katerih je že več kot 2.600 našlo lastnike. Izkupiček je bil namenjen različnim projektom pomoči, ki jih Karitas izvaja: družine, otroci, brezdomni, ostareli, bolni, zasvojeni; zadnje čase pa vse bolj podpori otrokom in mladim,« pove vodja projekta Jožica Marija Ličen in doda: »Likovna kolonija je prvi del mednarodnega projekta Umetniki za karitas, ki se nadaljuje v potovanje razstav. V vseh teh letih je bilo 340 razstav po Sloveniji, vsako leto v Gorici in Trstu, bili smo dvakrat v Rimu, trikrat v Bruslju, enkrat na Dunaju in v Sarajevu.«

Glavni namen celotnega projekta, ki prerašča v gibanje, je druženje umetnikov, darovanje njihovega časa in talenta, pa tudi plemenitenje družbe z umetnostjo in dobrodelnostjo. Poleg tega so razstave vračilo umetnikom, ki darujejo svoj talent in svoj čas, saj si marsikdo med njimi ne more privoščiti samostojne razstave na toliko lokacijah.