DomovNaši krajiUmetniške kapljice za morje dobrodelnosti

Umetniške kapljice za morje dobrodelnosti

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj smo lahko v Pretorski palači v Kopru občudovali razstavo, ki jo je v okviru projekta Umetnik za Karitas pripravil Karitas v sodelovanju z Mestno občino Koper. Na njej so predstavili dela, nastala v okviru 22. mednarodne likovne kolonije, ki je potekala na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Razstava bo na ogled do 24. oktobra. Izkupiček od posvojenih likovnih del bo namenjen pomoči ljudem v stiski.

Razstava
Razstava v Pretorski palači v Kopru. Foto: ekoper.si

Projekt Umetniki za Karitas je bil prvič realiziran leta 1995. Od takrat je v njem sodelovalo že 1575 avtorjev, ki so ustvarili 2.449 likovnih del.

Projekt poteka v treh delih. Prvi del je mednarodna likovna kolonija na Sinjem vrhu nad Ajdovščino, kjer se zbere 10 akademsko izobraženih ali drugače uveljavljenih likovnih ustvarjalcev iz Slovenije in tujine. Tudi drugi del, dan odprtih vrat, poteka na Sinjem vrhu, letošnji v četrtek, 13. oktobra. Takrat se bodo letošnjim ustvarjalcem pridružili tudi udeleženci preteklih kolonij. Tretja faza so posvojitve likovnih del in donacije posvojiteljev.

Razstava
Umetniki za Karitas na platna izlijejo svojo dušo. Foto: ekoper.si

Paleta barvnih čustev je objela obiskovalce razstave

Letošnja kolonija, ki je že 22. po vrsti, je potekala pod geslom “Pogum, vse ljudstvo v deželi, govori Gospod” (Ag 2,4). Razstava je bila raznolika in bogata, saj je zajela ustvarjalni karakter vsakega umetnika posebej in prav vsak izmed njih je v svoje delo izlil dušo. Obiskovalec ob opazovanju slik občuti paleto barvnih čustev, ki so ujeta v čudovite mojstrovine velikodušnih ustvarjalcev.

Razstava
Slika umetnice Patricije Simonič iz opusa ONA, 2016. Foto: ekoper.si

Razstava s plemenitim namenom

Na včerajšnji razstavi so svoja dela predstavljali Zdravko Dolinšek, Andrej Kosič, Jurij Kravcov, Petar Lazarević, Miloš Marc, Jasna Merku, Alina Asberga Nabergoj, Patricija Simonič, Suzana Švent in Zmago Modic.

Kot strokovni sodelavci so delček v mozaik dobrodelnosti s svojimi deli prispevali tudi Lucija Bratuš, Janez Štros, Mira Ličen Krmpotič, Azad Karim, Bogdan Soban, Tone Seifert, Jože Bartolj, Silva Karim in Milena Gregorič.

Razstava
Navzoče je nagovoril tudi škof Jurij Bizjak (drugi z desne) in pohvalil ustvarjalna dela ter razstavo. Foto: ekoper.si

Umetniške kapljice za morje dobrodelnosti

Nekaj čudovitih misli so na razstavi namenili tudi Hieronimu Vidmarju, preminulemu lastniku Sinjega vrha, kjer umetniki že 22 let ustvarjajo čudovito zgodbo. Prav ti umetniški prispevki so namreč dragocene kapljice v morju dobrodelnosti, ki se s Sinjega vrha širi v različne slovenske galerije in razstavišča ter seže tudi v mednarodni prostor. *

Razstava
Umetniški prispevki so dragocene kapljice v morju dobrodelnosti. Foto: ekoper.si

Le tisti, ki se prepusti svojim nagnjenjem, ima pogum, in le kdor je pogumen, je umetnik. (Maurice Ravel)