DomovKulturaMoja dežela – lepa in gostoljubna: Koper dvakrat odličen drugi

Moja dežela – lepa in gostoljubna: Koper dvakrat odličen drugi

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper je na tekmovanju Turistične zveze Slovenije Moja dežela – lepa in gostoljubna v kategoriji večjih mest osvojil drugo mesto, prav tako je odlično drugo mesto osvojil tudi v kategoriji mestnih jeder.

DSC01117
Mestna občina Koper je bila tudi v minulih letih na tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna več kot uspešna. Foto: TOK

Turistična zveza Slovenije je tekmovanje Moja dežela – lepa in gostoljubna letos objavila že 25. leto zapored. Osnovno vodilo tekmovanja je, da sta urejeno in gostoljubno okolje pogoj za uspešen razvoj turizma. Tako se tekmovanja vsako leto udeležujejo številni slovenski kraji, kampi, mladinska prenočišča in tematske poti. Vzporedno s tem tekmovanjem potekajo tudi panožna tekmovanja v drugih kategorijah, na primer med vojašnicami, gasilskimi domovi, bencinskimi servisi.

Ocenjevanje poteka preko spletnega glasovanja in ocenjevanja strokovne komisije, sinoči pa so na slavnostni podelitvi v sklopu dnevov slovenskega turizma v Radencih razglasili zmagovalce.

V kategoriji najlepše in najgostoljubnejše večje mesto se je Koper uvrstil takoj za prestolnico in osvojil drugo mesto, tretji je bil Kranj. V kategoriji večjih mest so sicer tekmovali še Celje, Maribor in Novo mesto.

Nagrajenci_foto 2
»Ponosni smo, da tudi drugi opažajo, da se naša občina razvija v pravo smer. Tovrstna priznanja nam zagotovo dajejo nov zagon za nadaljnje delo,« je dejal podžupan MOK Peter Bolčič. Foto: TOK

Koper drugi tudi v kategoriji mestnih jeder

Koper je odlično drugo mesto osvojil tudi v kategoriji mestnih jeder. Tudi v tej kategoriji je z ekološko cono zmagala Ljubljana, tretje mesto pa je osvojila Škofja Loka. Več kot pohvalno je, da so se dobro odrezali tudi drugi kraji slovenske Istre. Izola je namreč v kategoriji turističnih krajev osvojila tretje mesto, krajinski park Strunjan pa je v kategoriji naj poti za tematsko pot Strunjan v podobah morja osvojila prvo mesto.

Sicer pa je bila Mestna občina Koper tudi v minulih letih na tekmovanju Moja dežela – lepa in gostoljubna več kot uspešna.

Koper je prvo mesto v kategoriji večjih mest v zadnjih letih osvojil kar trikrat (leta 2008, 2012 in 2014), leta 2011 je osvojil odlično tretje mesto v kategoriji večjih mest, leta 2013 pa sta staro mestno jedro Kopra in Titov trg osvojila tretje mesto v kategoriji mestnih jeder, medtem ko je Mestna občina Koper prejela posebno priznanje za spodbuden začetek obnove vasi Topolovec. Lansko leto so se odlično odrezale Marezige, ki so se v kategoriji vaških jeder uvrstile na drugo mesto.

Podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki je na sinočnji prireditvi v Radencih prevzel priznanji, je dejal, da sta dve odlični uvrstitvi na tekmovanju še eno priznanje za delo Mestne občine Koper in Turistične organizacije Koper.

»Ponosni smo, da tudi drugi opažajo, da se naša občina razvija v pravo smer. Tovrstna priznanja nam zagotovo dajejo nov zagon za nadaljnje delo,« je še dodal podžupan. *