DomovNaši krajiV CMK-ju predstavitev knjige Zmaga Šmitka – Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja

V CMK-ju predstavitev knjige Zmaga Šmitka – Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Jutri ob 19. uri bo v Centru mladih Koper potekal pogovor ob izidu knjige dr. Zmaga Šmitka Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja. 

Z avtorjem se bo pogovarjal Marko Vidnjevič, doktor znanosti iz antropologije in svetovalec župana Mestne občine Koper.

Kot je v strokovni recenziji zapisal prof. dr. Andrej Ule, je knjiga Mandale Zmaga Šmitka izjemno izčrpna, reprezentativna in slikovno bogato podprta študija, ki preizprašuje vlogo, pomen, strukturo, oblikovno zasnovanost, časovnost, funkcionalnost in sporočilnost mandal v večjih azijskih kulturah: indijski, kitajski, japonski in tibetanski.

Šmitek: Mandale
Knjiga Mandale, tajni vrtovi razsvetljenja.

Vzorci mandal, ki so se nekoč selili z azijskimi romarji, menihi in trgovci tisoče kilometrov daleč, danes zlahka dosegajo vse dele sveta. Mandale so sestavni del naših življenj. Najdemo jih praktično povsod, a pogosto ne vemo, od kod prihajajo, kaj je botrovalo njihovemu nastanku in del kakšnih socialnih in religioznih praks so mandale na vzhodu bile.

Mandale so Šmitkovo življenjsko delo in obenem izjemen prispevek k predstavljanju in razumevanju azijskih kultur. Knjiga bo zagotovo odlično učno gradivo pri študiju neevropskih kultur, ker pa je hkrati napisana izjemno berljivo, bodo po njej z veseljem posegali tudi drugi bralci.

Mandala
Mandala. Foto: lifestyle.enaa.com

Dr. Zmago Šmitek je redni profesor v pokoju Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Že dolgo se posveča študiju religij in mitologij Evrope in Azije. Sodi med najvidnejše raziskovalce na področju primerjalne religiologije in antropologije. Njegova dela in članki so naleteli na odličen odziv doma in na tujem. Prejel je tudi več priznanj. Leta 1987 je za knjigo Klic daljnih svetov prejel Kajuhovo nagrado, leta 1999 zlato plaketo Univerze v Ljubljani za izjemne zasluge in leta 2005 Murkovo priznanje za knjigo Mitološko izročilo Slovencev.

Dogodek organizirata založba Beletrina in Center mladih Koper ob podpori Javne agencije za knjigo RS. *