DomovKulturaV Kopru bodo začeli postavljati obvestilne table z nekdanjimi poimenovanji mestnih trgov

V Kopru bodo začeli postavljati obvestilne table z nekdanjimi poimenovanji mestnih trgov

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Strokovna komisija za področje toponomastike Mestne občine Koper bo danes oz. jutri v starem mestnem jedru Kopra začela postavljati dodatne obvestilne table z zgodovinskimi in ledinskimi imeni trgov. V prvi fazi gre za nekdanja poimenovanja trgov, ki pričajo o bogati zgodovini in kulturni dediščini tega prostora, do konca leta pa naj bi z dodatnimi osmimi tablami opremili še prečne ulice v Čevljarski ulici. Obvestilne table z nekdanjimi poimenovanji bodo v drugi fazi na pobudo krajanov postavili tudi v nekaterih zalednih krajih koprske občine.

Kot je povedal predsednik občinske komisije za področje toponomastike Damian Fischer, so table, ki jih bodo v teh dneh postavili na 25-ih lokacijah starega mestnega jedra, plod večletnega dela komisije. Pri izbiri imen so se opirali na dokument iz leta 1884, ki velja za prvi dokumentiran zapis z uradnimi poimenovanji koprski ulic in trgov – ta so stopila v veljavo šele 20 let kasneje, leta 1905. »Zadali smo si cilj, da s tablami javnosti ponudimo več podatkov o zgodovini našega mesta. Najprej smo seveda morali najti pravi ključ, po katerem bomo iskali nekdanja poimenovanja ulic in trgov.

Ker je prvi tovrstni uradni dokument ‘Relazione Martissa’, smo svoje delo osnovali na njem,« je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil Fischer. Ob tem je dodal, da je temeljitemu raziskovalnemu delu sledil še dolgotrajen birokratski postopek, v okviru katerega so med drugim pridobivali kulturno varstvene pogoje in vsa potrebna soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine, s katerim so usklajevali tudi obliko, velikost in lokacijo postavitve tabel. Poleg tega so o postavitvi tabel obvestili tudi lastnike objektov, na katerih bodo te nameščene. »Poslali smo 143 obvestil in le od treh krajanov prejeli pripombe. Dve sta se nanašali na isti objekt, zato smo jih povabili in z njimi našli skupno rešitev,« je še pojasnil Fischer.

Table, ki bodo v treh jezikih, slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku, bodo opremljene tudi z grbom Mestne občine Koper, tako da je tokrat nedvoumno, da gre za dodatne, informativne table in ne za preimenovanje uradnih imen trgov in ulic.

V teh dneh bodo table postavili na 25-ih lokacijah

Tabel, ki jih bodo v prvi fazi postavili bo sicer 27, vendar bo tista na Titovem trgu nared šele v naslednjih dneh, medtem ko bo tabla na Ukmarjevem trgu (ob mestnem kopališču), kjer ni objektov, postavljena na poseben drog. V naslednji fazi se bodo obvestilnim tablam na trgih pridružilo še osem tabel, ki bodo postavljene na prečnih ulicah ob Čevljarski ulici. Te danes nimajo posebnega imena in so samo oštevilčene s hišnimi številkami, nekoč pa so bile poimenovane in so kot take nosile neko zgodbo. Z obvestilnimi tablami bodo v naslednjih fazah opremili še druge ulice mestnega jedra, kot tudi nekatere zaledne kraje, se pa komisija dogovarja tudi s Slovensko turistično organizacijo (STO), da bi table dopolnili z informacijami turističnega in zgodovinskega značaja.

Koprska občina je za projekt namenila nekaj manj kot 10 tisoč evrov. Kot je ob tem dejal vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Mestne občine Koper Timotej Pirjevec, so se zgledovali po nekaterih drugih občinah, vendar so zadeve bolj formalizirali – februarja so tako sprejeli tudi odlok o toponimih. »Večja mesta se zavedajo svoje preteklosti in kulturne dediščine. In prav je, da se je tudi v Kopru, da hodimo z dvignjeno glavo in opazujemo naše palače. In če bomo imeli obvestilne table, ki bodo označevale stara imena, bo to še dodatna češnjica na torti, s katero se bomo našim obiskovalcem in zanamcem pohvalili, kje živimo,« je še dejal Pirjevec.

»Obvestilne table, ki jih bomo umestili v mestno jedro, so pomembna pridobitev za samo mesto,« je včeraj večkrat poudaril tudi podžupan Mestne občine Koper in predsednik Italijanske samoupravne narodne skupnosti v Kopru Alberto Scheriani, ki je prepričan, da je pomembno spoznati našo zgodovino in kulturno dediščino tega prostora.