V Kopru na ogled izdelki iz Škofjeloškega

KulturaNaši krajiProsti časTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Rokodelski center DUO Škofja Loka vabi na ogled gostujoče razstave z imenom Zaljubljeni v ustvarjalnost – In love with creativity, ki poteka od 14. avgusta do 3. septembra v koprski Pretorski palači. Na razstavi se predstavljajo mojstrice rokodelke in mojstri rokodelci, ki so združeni v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka in so člani Sekcije DUO pri OOZ Škofja Loka.

 

Rokodelska ustvarjalnost že od nekdaj povezuje preteklost in sedanjost ter soustvarja vsakdan ljudi, ki živijo na Škofjeloškem. Za mojstrske rokodelske izdelke so značilni uporabnost, kakovost, izvirnost in uporaba naravnih materialov. Izdelki so rezultat znanja in izkušenj naših prednikov, lastne ustvarjalnosti mojstrov rokodelcev, njihove iznajdljivosti in občutka za estetiko. Posebno vrednost imajo zato, ker kažejo lokalne značilnosti in ohranjajo identiteto okolja, v katerem nastajajo – Škofjeloškega.

Med njimi so izdelki klekljane čipke, ta mali kruhki – značilno medeno pecivo, kovaški, pletarski, rezbarjeni, struženi, glineni, usnjeni, vezeni, volneni – polsteni, pleteni in tkani izdelki, izdelki iz papirja, blaga in stekla ter drugi iz bogate zakladnice rokodelske ustvarjalnosti.