V Marezige prihajajo kinetična svetlobna instalacija in glasbeni performansi

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

To nedeljo nas v Marezigah čaka prav poseben dogodek – slovenska premiera instalacije Lumitronome Martina Briclja Barage in francoske ambientalne glasbenice Arielle Esther.

Razgledna točka v Marezigah bo v nedeljo, 25. novembra, ob 16.30 prizorišče prav posebnega dogodka. MOTA – Museum of Transitory Art in serija SONICA X namreč prvič gostujeta v naši občini s kinetično svetlobno instalacijo Lumitronome, večkrat nagrajenega slovenskega umetnika Martina Briclja Barage in z nastopom francoske glasbenice Arielle Esther, ki je tudi ena izmed letošnjih umetnic platforme SHAPE platform.

Lumitronom je nova kinetična instalacija, pri kateri se umetnik loteva vprašanja transformacije energije in se poigrava z idejo perpetuum mobila. Vse instalacije iz serije Metronomi so postavljene v naravni kontekst in delujejo bodisi v sozvočju z naravo bodisi uporabljajo naravne fizikalne principe za svoje delovanje. Lumitronom je meditativna kinetična svetlobna instalacija, ki deluje na principu gibanja metronoma. Čez dan se posamezni moduli instalacije napajajo s sončno energijo, ki zvečer sproži gibanje in svetlobo. S svojim premikanjem moduli Lumitronoma ustvarijo občutek gibanja, ki ga v naravi zaznavamo pri valovanju ali letu ptic v jati. Baraga je instalacijo ustvaril v sodelovanju s pariškim kolektivom Bellastock, ki je znan po domišljenih pristopih pri uporabi odpadnih materialov v arhitekturi in umetnosti.

 

 

Pri prvi postavitvi je Baraga sodeloval z lokalnim glasbenikom, ki nastopa pod imenom macro/micro. Ta je za postavitev ustvaril subtilno atmosferično zvočno podlago instalaciji. V Marezigah pa bo glasbo za instalacijo ustvaril mladi koprski producent Peter Pahor, ki ustvarja pod imenom 2xp in se je širši publiki predstavil na kompilaciji obalnih glasbenikov »Giro«.

Serija SONICA X je doslej gostovala v Mariboru, Trstu, Wroclawu, Londonu, Baltimorju in Berlinu.