DomovKulturaV Pretorski palači do 10. avgusta razstavlja Zoran Rožič

V Pretorski palači do 10. avgusta razstavlja Zoran Rožič

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

V pritličju Pretorske palače se bo vse do ponedeljka, 10. avgusta, z razstavo z naslovom Potegnem črto predstavljal vsestranski ustvarjalec, slikar, pesnik in fotograf Zoran Rožič. Obiskovalce na ogled vabijo intenzivne vedute domačih krajev in slovenske obale, barvno in kompozicijsko intrigante abstrakcije, figure z religiozno vsebino in tudi povsem vsakdanji motivi iz knapovskega življenja. 

Leta 1964 rojeni Zoran Rožič je sicer Korošec, a po duši Primorec. Kot rad izpostavi, ga morje neskončno privlači. Zase pove, da je umetniška duša, ki v večnem iskanju svoje likovne izraznosti, z ustvarjanjem v več tehnikah hkrati, vselej išče mir in kreativnost v lastnem umetniškem ateljeju. Skuša poiskati tudi kraje, kjer nebo poljublja zemljo, kjer še živijo pristni in dobri ljudje in kjer se je ustavil čas. »Kdor nebes ne nosi v sebi, jih zaman išče po vsem vesolju,« dodaja Rožič, ki se tudi na tokratni razstavi predstavlja s heterogenim presekom svojega ustvarjalnega dela v različnih, večkrat tudi kombiniranih slikarskih tehnikah.

Že štiri desetletja se izobražuje v slikarskih, kiparskih in grafičnih tehnikah. Risbe in slikarskih tehnik se je priučil pri akademskem slikarju Ervinu Kralju, grafičnih tehnik pri Vinku Železnikarju, oblikovanja gline in raiku tehnike pri Nives Kraševec, likovno teorijo pa je osvajal pri dr. Jožefu Muhoviču in akademskem slikarju Slavku Koresu.

Kot dolgoletni predsednik društva Koroških likovnikov, član likovne sekcije Dravograd in član Šaleških likovnikov Velenje je gonilna sila številnih kulturno umetniških prireditev v domačih krajih in širše. Zoran Rožič je za svoja likovna dela prejel veliko likovnih priznanj in nagrad na različnih domačih mednarodnih ekstempore, z njegovimi upodobitvami so opremljena tudi knjižna dela Duša slovenska, Poklic človek, Slovenija ima srce in V barvah utripajo bližine.

Pričujočo razstavo je omogočila Mestna občina Koper, organizator likovnega ekstempore v starem mestnem jedru Kopra, predstavlja pa del nagrade avtorju Zoranu Rožiču, ki je leta 2019 na IX. ekstempore pod naslovom »Življenje je lepo« prejel priznanje za likovni dosežek.

Razstava bo v pritličju Pretorske palače na ogled do 10. avgusta 2020.