DomovKulturaV Pretorski palači svoja likovna dela predstavlja Zvonka Pacek

V Pretorski palači svoja likovna dela predstavlja Zvonka Pacek

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Poletje v pritličju Pretorske palače bo sklenila slikarska razstava, s katero se predstavlja ljubiteljska slikarka Zvonka Pacek, prejemnica priznanja za likovni dosežek na IX. Ekstemporah v starem mestnem jedru Kopra. Obiskovalce na ogled razstave z naslovom Doživetja narave vabijo prepoznavne krajine, ki jih avtorica izbira v slovenski pokrajini in jadranskih pejsažih ter tako na slikarsko platno prenaša notranje doživljanje motivov.

Avtorica, ki sicer prihaja iz Dola pri Ljubljani, je z umetniškim ustvarjanjem povezana že od mladih let. Za sabo ima namreč bogato likovno in izobraževalno pot pod mentorstvom akademskih slikarjev in kiparjev, kot sta Izidor Urbančič in Aladar Zahariaš. Več let se je izobraževala tudi v zasebni slikarski šoli Sava Sovreta, kjer poučevanje temelji na dovršenosti, doslednosti tihožitij in razpoloženjskem krajinarstvu v umirjeni barvni skladnosti in kompozicijskem ravnotežju. Tako je naklonjenost do slikanja tihožitja in krajinarskih motivov postala značilnost Zvonkinega osebnega likovnega izraza. Sledilo je izpopolnjevanje pri umetniku Zmagu Modicu in akademskih slikarjih Veljku Tomanu, Nuši Lapajne in Barbari Kastelec, pri katerih je nadgradila slikarsko znanje ter gradila na sproščenosti, samozavesti in samokritičnosti.

Večkrat nagrajena avtorica je doslej že sodelovala na številnih skupinskih razstavah v okviru Društva likovnikov Ljubljana, Društva Rajka Slapernika, likovne sekcije Mozaik in Likos Murska Sobota, predstavila se je tudi na šestih samostojnih razstavah. Leta 2020 je prejela priznanje na temo Narava in kulturna dediščina, na XXII. Ekstemporah z naslovom Podoba Ljubljane leta 2004 je njena slika z naslovom Škofja Loka prejela Certifikat in Zlato paleto v Piranu, leta 2005 pa je bila v Trbovljah prejemnica Zlate palete za sliko z naslovom V kuhinji.

Pričujočo razstavo je omogočila Mestna občina Koper, organizator likovnega ekstempora v starem mestnem jedru Kopra, in predstavlja del nagrade Zvonki Pacek, prejemnici priznanja za likovni dosežek na IX. Ekstemporah v starem mestnem jedru Kopra z naslovom Življenje je lepo.

Razstava bo v pritličju Pretorske palače na ogled do torka, 6. oktobra 2020.