DomovNaši krajiV osrednji koprski knjižnici razstavlja umetnik Jan Štefić

V osrednji koprski knjižnici razstavlja umetnik Jan Štefić

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Minuli konec tedna so v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja, v okviru Tednov vseživljenjskega učenja, odprli razstavo zanimivih risb, slik in karikatur izjemno nadarjenega mladega primorskega umetnika Jana Štefića iz Škofij pri Kopru. Razstavo umetnika iz Škofij pri Kopru si lahko obiskovalci ogledajo vse do 28. septembra.

Gre za zelo sproščeno, barvito razstavo, ki z usklajenostjo in hkrati poezijo neusklajenosti, daje podobam slik izraz celote. Z otroško navihanostjo odraža globino duše modreca, ki se je sprehodil skozi današnji svet in narisal svojo iluzijo. Karikature in naravni motivi vabijo obiskovalce k ogledu, saj umetnik z barvami pričara urejeni “kaos”, ta pa opazovalcu vedno znova postavlja vprašanja. “Zmeda” odraščajočega umetnika, ki še išče svojo natančno pot, se lepo pokaže v odkrivanju in igranju z abstrahiranjem. Zmeda se kaže tudi v igranju z ravnimi in pravilnimi linijami likov, a umetnika kmalu ponovno zanese v svet zasanjanosti, pravljic, filmov in stripovskih likov. Prav ta “zmedenost” daje razstavi noto razgibanosti, pridih mladostnosti in odpira pogled na svet, in sicer s perspektive najstnika z izjemno globino.

Jan Štefić je izjemen najstnik, ki ustvarja s srcem, predvsem pa, kot sam pravi, skuša slediti smernicam sodobne umetnosti, saj poleg izjemnih slik razstavo krasijo zanimive sličice. Te bi lahko uporabili kot stenske slike, ki poživijo dom in mu dodajo tisti ščepec navihanosti, ali pa jih umestili na zelo osebno obarvane voščilnice. Med drugim ustvarja poslikave oblačil, obutve in modnih dodatkov. Jan je izjemno ekološko ozaveščen najstnik, saj iz starih kosov oblačil, ki bi romala le še v smetnjak, ustvarja prave modne umetnine. Na razstavi boste tako našli zanimivo poslikavo hlač, ki morda navdihnejo tudi vas.

Kot pravi 15-letnik, riše že od malih nog, saj ga risanje sprošča in veseli, ob tem pa lahko uporablja zelo različne tehnike ustvarjanja. Začel je z akrilnimi barvami na platnu, trenutno pa najraje ustvarja z alkoholnimi in akrilnimi flomastri. Riše raznolike motive in predmete, ki jih črpa iz vsakdanjega življenja, domišljijske like, like iz filmov in risank ter zanimive karikature oseb. Navdih najde v naravi, ki mu je poleg risanja, navdih tudi za fotografiranje.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper