DomovKulturaVabljeni na pogovor s slikarjem uličnega oltarja v Bošadragi

Vabljeni na pogovor s slikarjem uličnega oltarja v Bošadragi

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Pokrajinski muzej Koper vabi Koprčanke in Koprčane na pogovor z umetnikom, ki bo naslikal novo delo za ulični oltar v Bošadragi. Srečanje bo v sredo, 27. junija,  ob 18. uri.

Koprski muzej je sredi maja izbral slikarja, ki bo do konca septembra izdelal novo likovno delo za ulični oltar v Bošadragi. Oltar je bil originalno del cerkve, ki je stala prav v Bošadragi, posvečene Svetemu Lovrencu in Donatu, kjer so lahko tamkajšnji ribiči obiskovali sakralni objekt, ne da bi za to morali zapustiti četrt. Cerkvica je bila nato uničena leta 1826, današnji oltar pa je bil najbrž prenešen prav iz porušene stare cerkve.

Originalno baročno sliko, ki je krasila oltar in o kateri ne vemo pravzaprav nič, je leta 1849 zamenjalo delo Bartolomea Gianellija. Tudi o tej stvaritvi vemo zelo malo in doslej še ni bilo mogoče najti kakšne njene fotografije ali risbe. Edino, kar vemo, izhaja iz več kot sto let starega zapisa Gedeona Pusterle, kjer je opisano Gianellijevo delo iz Bošadrage kot slika, kjer so upodobljeni liki sv. Marije in treh svetnikov, Nazarija, Roka in Elije.

Žal danes te slike več ni, zato sta se Pokrajinski muzej Koper in Mestna občina Koper odločila mestu donirati novo umetniško delo, čigar namen je v bodoče krasiti restavriran ulični oltar.

Z namenom, da bi nastajajoče delo čim bolj odražalo dušo mesta, Pokrajinski muzej Koper vabi Koprčanke in Koprčane na srečanje z izbranim avtorjem, na katerem bi delili kolektivni spomin o Bošadragi in samem uličnem oltarju, izrazili svoja razmišljanja in predloge.