DomovKulturaVčeraj Kraljica mati, danes The Frajle

Včeraj Kraljica mati, danes The Frajle

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem, ko sta premiera in prva ponovitev gledališke igre Kraljica mati režiserja, Damirja Zlatarja Freya z Barbaro Gračnar in Alešem Valičem v glavnih vlogah v sredo in četrtek navdušili občinstvo letošnjega 25. Primorskega poletnega festivala, se le-ta nocoj nadaljuje s novosadsko štiriperesno deteljico The Frajle. Koncert bo zaradi vremenskih razmer v prireditveno-protokolarni dvorani sv. Frančiška Asiškega na Martinčevem trgu, začne se ob 21.30.

Štiri dame, dve akustični kitari, en šov! Novosadska štiriperesna glasbena deteljica s svojimi nastopi – slogovno zajemajo čardaš, pop rok in šansone ter včasih zapuščajo vtis prave kabaretne skupine – osvaja poslušalce od leta 2009. Odlične vokalistke se bodo tudi v Kopru predstavile z avtorskimi pesmimi in priredbami največjih uspešnic Balkana, med njimi zagotovo ne bosta manjkala domača zimzelenčka Zemlja pleše in Dan ljubezni.

Današnji koncert The Frajle so zaradi slabega vremena premestili v dvorano sv. Frančiška Asiškega.

Pester program se nato nadaljuje v nedeljo, 24. junija, ko bo Martinčev trg v Kopru zavzelo Narodno gledališče Republike Srbske, Banjaluka (BiH) z realistično grotesko hrvaškega dramatika Mateta Matišića, ki spaja prvine antične tragedije s komedijo absurda in črnim, montipajtonovskim humorjem Sinovi umirajo prvi. V središče dogajanja postavlja družino, ki ne preneha objokovati izgube sina in brata; tudi zato, ker ne vedo, kje je njegovo truplo in ga ne morejo pokopati. V prizadevanjih, da bi našli vsaj sled za njim, pa se člani družine zapletejo v mrežo mafijskega trgovanja s posmrtnimi ostanki, ljudmi in njihovimi usodami …

Kraljica mati je tudi zaradi odlične igralske zasedbe – Barbara Gračner in Aleš Valič – med občinstvom požela ogromno navdušenja.

Kot je znano, nosi letošnji Primorski poletni festival slogan Praznujemo. In tako bodo praznovali tudi v vseh štirih istrskih občinah, ki so festival letos skupaj podprle. Prvo praznovanje prihaja v torek, 26. junija, na Titov trg v Kopru, kjer se bo ob 21.30 predstavila skupina Danza Verticale. Gre za prvo italijansko skupino performerjev, ki svoje predstave, v katerih spajajo ples, arhitekturo in glasbo, uprizarjajo na velikih vertikalnih (javnih) površinah, kjer dramaturgijo performansa stapljajo z dramaturgijo prostora. Skupni imenovalec njihovih predstav, ki jih je žanrsko težko opredeliti, je oblikovanje prostora, ki skupaj z videoprojekcijo ustvarja močan vizualen vtis in prostor performansa prilagaja novim idejam, refleksijam in perspektivam. Različico predstave Full Wall, ki jo bo skupina predstavila na Titovem trgu v Kopru, je navdihnila osebnost Koprčana Santoria Santoria, ki je bil s svojimi študijami o človeku in materiji predhodnik sodobni znanosti. Soorganizator je Italijanska skupnost »Santorio Santorio« Koper.

V sredo, 27. junija, bo med večeri v Sveti jami na Socerbu ob 21.30 projekcija filma Pekel. Gre za prvi italijanski nemi celovečerni film (1911), kinematografsko priredbo prvega speva Dantejeve Božanske komedije, ki se po dolgotrajni restavraciji, znova predstavlja v svoji razkošni polnosti ter z nekoč inovativnimi filmskimi triki in učinki tudi današnjega gledalca popelje v svet grozljivih pustinj in prepadov pekla, kjer tavajo pogubljeni in vznikajo mitološke pošasti.

V nedeljo, 24. junija, na Martinčev trg v Kopru prihaja gledališka predstava Sinovi umirajo prvi – središče dogajanja postavlja družino, ki ne preneha objokovati izgube sina in brata; tudi zato, ker ne vedo, kje je njegovo truplo in ga ne morejo pokopati. V prizadevanjih, da bi našli vsaj sled za njim, pa se člani družine zapletejo v mrežo mafijskega trgovanja s posmrtnimi ostanki, ljudmi in njihovimi usodami.

Prav tako v sredo 27. junija, bo Primorski poletni festival praznoval tudi v piranski občini. Ob 21.30 se bo namreč v portoroškem avditoriju začel muzikal Vročica sobotne noči. Odrska priredba Mestnega gledališča Brno ohranja zgodbo filma, ki je konec sedemdesetih v diskotekah zanetil pravo vročico in med zvezde izstrelil Johna Travolto, britanska glasbena skupina Bee Gees pa je leta 1978 za glasbo v filmu prejela grammyja. Češko uprizoritev označujejo odlična koreografija ter mojstrsko izvedeni plesni in pevski nastopi.

Podrobnejši program Primorskega poletnega festivala je na voljo tukaj.