DomovKulturaVabljeni na septembrski pogovor ob branju

Vabljeni na septembrski pogovor ob branju

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski Kulturni klub in Osrednja knjižnica Srečka Vilharja vabita v četrtek, 17. septembra, ob 19. uri na Vrt knjige, na Trgu Brolo 1, kjer se bodo lahko številni ljubitelji kulture ob pogovoru ob branju srečali z letošnjo kresnikovo nagrajenko, pisateljico mlajše generacije Veroniko Simoniti.

Letošnja kresnikova nagrajenka bo v pogovoru z Jasno Čebron predstavila svoj roman Ivana pred morjem. Gre za pripoved o treh generacijah žensk, ki se morju približujejo in oddaljujejo.

Veronika Simoniti, slovenska pisateljica mlajše generacije, se je uveljavila že s prvim nastopom na literarnem prizorišču, saj je bila nominirana za literarni prvenec (Fabula 2005) Zasukane štorije. To je zbirka kratkih pripovedi z opaznimi prvinami romanskega literarnega sveta. Tudi druga zbirka kratkih pripovedi, Hudičev jezik (LUD Literatura, Ljubljana 2011), ohranja pisateljičino pozornost na obrobnem in hkrati posebnem, kar ubeseduje jezikovno natančno in s svojsko raziskovalnostjo. Veronika Simoniti je diplomirana francistka in anglistika. Prevaja iz italijanščine: Marani, Calvino, antologija Papir in meso.

Prvi avtoričin roman, Kameno seme (Litera, Maribor 2014), je bil med lanskimi najožjimi nominiranci za nagrado kresnik. Kritiko in bralce je prevzela pripoved o preživljanju na otoku, ko se iz idilične in skoraj naivne pripovedi razvije v dramatičnost, stopnjevano v grotesknost.

V primeru dežja bo kulturno obarvan večer v avli knjižnice.