DomovNaši krajiŠe naprej spoštujmo veljavne ukrepe

Še naprej spoštujmo veljavne ukrepe

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V Sloveniji smo včeraj potrdili največ primerov okužb z novim koronavirusom v enem dnevu, in sicer 79. Čeprav se vladna krizna skupina ni odločila za sprejem dodatnih ukrepov, je vnovič pozvala k spoštovanju že obstoječih. Nujno je pravilno nositi maske, dosledno skrbeti za higieno rok in kašlja ter vzdrževati varno razdaljo. Po zadnjih podatkih NIJZ smo v koprski občini do vključno ponedeljka, 7. septembra, zabeležili 51 pozitivnih testov na SARS–CoV2.

Podatki o številu aktivno okuženih kažejo, da je bil zadnji primer okužbe v Mestni občini Koper zabeležen pred osmimi dnevi, hkrati je iz sledilnika, ki je dostopen na naslednji povezavi, razvidno, da je v naši občini trenutno pet aktivnih primerov okužbe z novim virusom. Umrlih v MOK ni bilo.

Veljavni odloki

Ob vseh ukrepih, ki jih moramo upoštevati, da bi zajezili virus, ostaja v veljavi Odlok o začasni splošni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja v Republiki Sloveniji. Ta odlok dovoljuje zbiranje desetih oseb, izjemoma tudi 50 oseb. V tem primeru mora organizator imeti seznam s kontaktnimi podatki udeležencev, ki ga mora hraniti mesec dni. Za športne in kulturne dogodke ostaja v veljavi odlok o zbiranju do 500 oseb.

Hkrati je še vedno v veljavi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije.

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav

Vlada RS je za obvladovanje širjenja virusa in varovanje zdravja uvedla mobilno aplikacijo #OstaniZdrav. Ta je dostopna na povezavi.

Obvezna uporaba mask ostaja, nadzor nad spoštovanjem obvezne uporabe zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza v zaprtem javnem prostoru, kar vključuje tudi javni potniški promet, ter obveznega razkuževanja rok, opravljajo pristojni inšpektorji. V skladu z določbami Zakona o nalezljivih boleznih lahko kršiteljem odloka izrekajo tudi globe.

Maska sicer ni obvezna, če se lahko zagotovit primerna varnostna razdalja. Določbe odloka glede obvezne uporabe mask ne veljajo za vzgojno-izobraževalne zavode in športno ter rekreativno dejavnost, a se še naprej uporabljajo priporočila NIJZ-ja.