DomovKulturaVonj po Istri tudi letos navdušil z bogato kulinarično ponudbo in kulturnim programom

Vonj po Istri tudi letos navdušil z bogato kulinarično ponudbo in kulturnim programom

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto, 30. septembra, se je v Krkavčah že četrto leto zapored odvila prireditev Vonj po Istri. Čaroben ambient ene izmed najbolj edinstvenih vasi v Slovenski Istri je navdušil številne obiskovalce iz celotne Slovenije, Italije in Hrvaške, ki so uživali v sončnem vremenu, nakupovali domače izdelke,  okušali odlično hrano in vino, raziskovali zgodovino Istre ter prepevali ob zimzelenih melodijah Elde Viler in Rudija Bučarja.

Ob prihodu v Krkavče so obiskovalce z dobrodošlico pričakali gasilci PGD Krkavče, ki skrbijo za organizacijo prireditve. Dogajanje na prizorišču se je pričelo z odprtjem stojnic, kjer so domačini prodajali dobrote kot so česen, oljčno olje, marmelade, namaze, paradižnikove mezge, žganja, izdelke iz lavande, zeliščne hidrolate in ostale mamljive produkte.

Foto: Matevž Kocjan

Na ploščadi pred cerkvijo je potekalo kuharsko tekmovanje učencev okoliških osnovnih šol. Tokrat so se v pripravi fritaje s paski in naklide preizkusile Marežganke in Štmarski čokoloni. Samo kuhanje in končne izdelke je ocenjevala Sara Rutar, zmagovalka letošnjega televizijskega šova Masterchef. Šmarski sošolci so kasneje odigrali dramsko igro z naslovom »Danes ni moj dan«, ki pripoveduje o ljubezenskih in šolskih težavah med odraščanjem.

Že tradicionalno so bili za to priložnost organizirani vodeni ogledi cerkve Sv. Mihaela, oljarne, krkavškega kamna, parka avtohtonih živali, živega muzeja Hiša Vrešje in samega vaškega jedra, za katere so poskrbeli člani družine Goja, Ternav in Reja. Izredno zanimiv je bil prikaz iskanja tartufov, ki ga je vodila Sara Kocjančič. Ponovno je svojo moč pokazal boškarin, ki je pod vodstvom lastnika Roberta Lisjaka prikazal oranje, kot so ga poznali nekoč.

Zaključni del prireditve je predstavljal kulturni program, ki se je odvijal vaškem trgu pred cerkvijo, ki leži na »živi« skali. Prvi so na oder stopili učenci in učiteljice Osnovne šole Šmarje pod mentorstvom Suzane Čopi Stanišić. Sledil je iskren in čustven nastop kraljice slovenske popevke Elde Viler, za čudovit konec pa je s svojim energičnim nastopom poskrbel Rudi Bučar. Skupaj s krkavškimi raperji Krkuča Kunekšon so na domačem terenu prvič zapeli svežo Marijo Ištrijano.