DomovNaši krajiROZA OKTOBER: Pridne kvačkarice so v roza umetnine oblekle drevesa na Hlavatyjevem trgu

ROZA OKTOBER: Pridne kvačkarice so v roza umetnine oblekle drevesa na Hlavatyjevem trgu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, najpogostejšem malignem obolenju žensk v razvitem svetu. In prav v to čast so se včeraj na Hlavatyjevem trgu v Kopru zbrale kvačkarice, v okviru projekta, ki ga je podprla tudi Mestna občina Koper – Rožnate pletenine. Drevesa, ki krasijo trg so oblekle v roza pletenine.

V mesecu oktobru po številnih državah sveta potekajo različne akcije ozaveščanja, katerih skupni namen je opozoriti na bolezen, pomen pravočasnega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja ter nenazadnje podpora vsem tistim, ki se jih je bolezen že dotaknila. Naše kvačkarice, ki se vsako sredo srečajo na Stopničkah v Kopru, so se z akcijo “Rožnate pletenine” spomnile na vse, ki so se z boleznijo že srečali in na inovativen način poskrbele za ozaveščanje o bolezni. Njihove umetnine bodo drevesa krasile vse do konca oktobra.

Foto: Metka Magdalena Šori facebook

Vsaka posameznica lahko naredi največ zase in za svoje zdravje s preventivo.

Redno in pravilno samopregledovanje dojk je ključno za odkrivanje zgodnjih sprememb v in na dojkah, tudi rakavih. Dojke si je potrebno natančno pregledati 7 do 10 dan po začetku menstruacije, oziroma, če menstruacije nimaš, na izbran dan v mesecu.

Za razvoj rakavih obolenj je sicer v določeni meri kriv tudi naš dedni zapis, vendar pa ima zelo velik pomen tudi naš način življenja. Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost sta zelo pomembni, prav tako pa tudi opuščanje različnih slabih navad, kot je na primer kajenje.