DomovNaši krajiSanacije brežin v Podpeči, Bezovici in Krnici v polnem teku

Sanacije brežin v Podpeči, Bezovici in Krnici v polnem teku

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na območju Bezovice in Podpeči, kjer občina že leta opravlja monitoring skalnih blokov je sanacija brežin v polnem teku. Izvedena dela so zlasti opazna v vasi Podpeč, kjer sta že postavljeni lovilni podajni mreži, medtem ko so v Bezovici že urejene dostopne poti do območja miniranja.

V Podpeči na lovilnih mrežah LM4, LM5 in LM6 že potekajo zaključna dela. Ena težka sidrna mreža je že postavljena, na njej potekajo še zadnja dela, v kratkem pa bo postavljena še druga. Skladno s terminskim planom se predvideva, da bodo dela zaključena do konca letošnjega leta.

V Bezovici so že izvedene dostopne poti do območja miniranja ter delovni plato, poleg tega pa je vzpostavljen tudi monitoring objektov v vasi. Vgrajeni sta že obe lovilno podajni mreži LM1 in LM2. V izgradnji je dodatni varovalni nasip za preprečitev padanja skal pri miniranju.  Posamezne manjše skale so že bile minirane. Za nadaljevanje aktivnosti na brežini, izvajalec trenutno še čaka na mnenje geologa, kljub temu pa se pripravljalna dela za nadaljnje miniranje že izvajajo. Zaradi zahtevnosti del je pričakovati, da se bodo minerska dela zavlekla.

Pričetek sanacije zemeljskega plazu v Krnici nekoliko zamuja, saj je bilo delo zaradi razmočenega terena onemogočeno. Trenutno so v izgradnji globoke drenaže, cevovod in izpust v Krniški potok.  Izvajalec bo v naslednji dneh pričel tudi z izgradnjo meteorne kanalizacije v vasi. Po zagotovilih izvajalca bo zamuda nadoknadena. Plaz bo dokončno saniran v roku in sicer do sredine meseca januarja 2018.

Poleg sanacije zemeljskega plazu v Krnici je v okviru sprejetega državnega proračuna za leto 2018 predvideno tudi sofinanciranje sanacije nevarnega zidu v Gucih. Sanacijska dela se bodo predvidoma začela še letos.