DomovKulturaZačela se je odstranitev vodne cisterne na Muzejskem trgu

Začela se je odstranitev vodne cisterne na Muzejskem trgu

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob upoštevanju kulturnovarstvenih pogojev in mnenja Zavoda za varstvo kulturne dediščine je Mestna občina Koper danes začela z odstranitvijo cisterne na Muzejskem trgu. Dela bodo zaključena predvidoma jutri. Občina si želi del cisterne predstaviti na zgornji ploščadi, v okviru končne ureditve trga, ki jo moramo uskladiti z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.  

Odstranitev cisterne je bila predvidena že ob začetku gradnje podzemne parkirne hiše pod Muzejskim trgom. Občina je v letu 2018 pridobila dovoljenje oziroma soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je svojo odločitev o rušenju cisterne oprlo na odločitev Ministrstva za kulturo v letu 2010.

Cisterne sicer ne moremo ohraniti v naravi, smo pa v dogovoru z zavodom za varstvo kulturne dediščine zelo skrbno zavarovali spomin nanjo. Pred odstranitvijo smo jo namreč dokumentirali v celoti, in sicer na način, ki omogoča izdelavo tehničnih načrtov in trirazsežnostne rekonstrukcije v digitalnem okolju za potrebe arhivskega varstva. Poleg tega bomo ob rušenju shranili vzorce posameznih gradiv in izbrali morebitne izpovedne premičnine, ki bodo kot arheološke najdbe postale del arhiva arheološkega najdišča in jih predali Pokrajinskemu muzeju Koper.

Želja občine še naprej ostaja, da bi del cisterne predstavili na zgornji ploščadi, v okviru končne ureditve trga, ki jo moramo uskladiti z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.