DomovKulturaZbirka “V kamen vklesan spomin” vas popelje skozi rimske kulte in antično dediščino

Zbirka “V kamen vklesan spomin” vas popelje skozi rimske kulte in antično dediščino

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Na poletno muzejsko noč so v koprskem muzeju otvorili novo stalno zbirko »V kamen vklesan spomin«, ki razstavlja najstarejše na tem prostoru ohranjene pisne spomenike. Vklesane besede in podobe pričajo o družbeni urejenosti tistega časa, predvsem pa o osebnih zgodbah ljudi iz Istre.

Razstavljeni eksponati časovno zajemajo pol tisočletno obdobje rimske oblasti v Istri, od 1. stoletja pr. Kr. do vključno 4. stoletja po Kr. Po vsebini jih je mogoče razdeliti na gradbene napise, arhitektonske elemente, spomenike povezane z rimskimi kulti, večino pa tvorijo nagrobni spomeniki v različnih oblikah.

Nekoliko bolj izčrpno je predstavljen pokop v rimski dobi, s tem povezani običaji kot tudi oblike nagrobnih spomenikov in simbolika motivov, ki se na njih pojavljajo. Ta del zbirke sta popestrili rekonstrukciji dveh rimskih žarnih grobov. Preostali panoji pa osvetljujejo fenomen sekundarne uporabe antičnih kamnitih spomenikov, dediščino antike oziroma njen vpliv na monumentalno renesančno pisavo ter problem ogroženosti in zaščite kamnitih spomenikov. 

Zbirka, ki je končno postavljena na ogled tudi širši javnosti

Nova zbirka pomembno dopolnjuje in zaokroža obstoječo stalno arheološko zbirko. Z njeno postavitvijo je bila velika večina kamnitih rimskih spomenikov, ki jih hrani Pokrajinski muzej Koper, zaščitena pred nadaljnjim preperevanjem na prostem. Poleg tega pa je po desetletjih končno postala dostopna tudi širši javnosti.

Zbirka »V kamen vklesan spomin« je umeščena v razgiban, arhitekturno zanimiv prostor pod monumentalnim kamnitim muzejskim stopniščem. Tako je bil v muzeju pridobljen nov razstavni prostor ter ovrednoten skrivnosten, doslej očem obiskovalcev nedostopen, ambient znotraj monumentalne zgodnjebaročne palače Belgramoni – Tacco.