DomovKulturaZgodovinski sprehod: Rotunda Janeza Krstnika

Zgodovinski sprehod: Rotunda Janeza Krstnika

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper je mesto sonca, morja in prijaznih ljudi. Poleg naštetega ga je vredno obiskati tudi zaradi njegove kulturnozgodovinske dediščine. Da smo ob raziskovanju koprskih ulic nenehno v stiku z bogato kulturno dediščino, smo dodobra spoznali že v preteklih prispevkih.

Na prejšnjih potepanjih po mestu smo se že srečali z nekaterimi eminentnimi stavbami na osrednjem koprskem trgu. Za novo  učno uro zgodovine pa se nam ni treba odpraviti daleč. Le korak ali dva stran od Titovega trga je naslednja kulturna znamenitosti – nekdanja rotunda Janeza Krstnika, ki se danes imenuje kapela Karmelske Matere Božje.

Portal z gotskim pridihom. Foto: kraji.eu

Rotunda je vsaka stavba z okroglim tlorisom, navadno jo pokriva kupola.

Pridih romanskega sveta

Sakralna stavba je po svoji ohranjeni zasnovi krstilnica. Stoji ob severni strani koprske stolnice, nekje na pol poti med Titovim trgom in Brolom. Rotunda je zgrajena v romansko-gotskem stilu, strokovnjaki je zaenkrat še niso natančno datirali, nastala pa naj bi nekje med 10. in 12. stoletjem, kar pomeni, da se uvršča med najstarejše spomenike mesta. Nekoč je bila del romanskega sakralnega kompleksa, ki je vključeval baziliko s kripto in krstilnico ter samostojen stolp. Krstilnica odseva značilnosti romanske arhitekture; ima značilno romansko obdelano fasado, polkrožna okna in lizene.

Romanska arhitektura v Kopru. Foto: Kraji.eu

Čas je prinesel številne spremembe

Medtem ko natančna letnica izgradnje krstilnice ni znana, pa se je leto 1317 v zgodovino zapisalo kot leto temeljitejše predelave. Rotunda je dobila novo opečno kupolo in podobo Kristusa Pantokratorja ter portal z nadstreškom, ki pa že povsem spominja na gotiko.

Leta 1747 je notranjost krstilnice dobila baročno preobleko, na sredino kupole pa so namestili podobo Kristusovega krsta. S prenovo med leti 1933 in 1935 so stavbi vrnili prvotno romansko zasnovo. Odstranjene so bile stavbe v njeni okolici, v notranjosti so odstranili tudi vso baročno stensko dekoracijo. Dokončanje del je prekinilo pomanjkanje denarja in bližajoča se vojna.

Rotunda je s svojim romanskim videzom prav gotovo vredna nekajminutnega postanka, preden se po koprskih mestnih ulicah podamo do naslednje kulturne znamenitosti. *