DomovNaši kraji10. Istrski karneval: Od kurentov do arbitraže in drugega tira

10. Istrski karneval: Od kurentov do arbitraže in drugega tira

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek se z otroškim pustnim rajanjem v Izoli začenja jubilejni, 10. Istrski karneval, ki bo vrhunec dosegel v soboto in nedeljo s pustnima povorkama v Kopru in Portorožu.

Jubilejni 10. Istrski karneval se začenja ta petek, 9. februarja, ko bodo ob 15. uri na Lonki v Izoli pripravili 8. otroško pustno rajanje s Pravljičnimi junaki in Romano Kranjčan. Dan zatem se bo pustno dogajanje preselilo v Koper, kjer bo ob 11. uri s parkirišča ob stadionu Bonifika štartala jubilejna 10. Istrska pustna povorka. S pustno predstavo, plesnim rajanjem s Plesnim centrom Fiona, kreativnimi delavnicami in poslikavami obrazov pa bodo že pred tem, od 9. ure dalje, na svoj račun prišli tudi najmlajši. Manjkalo ne bo niti sladkih dobrot, med katerimi bodo seveda nepogrešljivi krofi, kot se za Istro v pustnem času spodobi, pa bodo na voljo tudi fritole oziroma miške in kroštole.

Na letošnjo Istrsko pustno povorko se je prijavilo kar 14 pustnih skupin z vozovi, 8 skupinskih mask in 3 etnografske pustne skupine, s skupaj 800 udeleženci. Maškare so letošnji navdih očitno dobile tudi v aktualnem družbeno-političnem dogajanju, tako bomo lahko na povorki med drugim spremljali dogajanje na temo drugega tira in arbitražnega sporazuma.

10. Istrsko pustno povorko bo Mestna občina Koper organizirala v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Mestne občine Koper, Javnim skladom za kulturne dejavnosti območne izpostave Koper ter Predodrom d.o.o. Nagrade za pustne skupine bodo prispevali Kavarna Triglav, Automatic servis, Park Center Koper, Ford NOVA Koper in Mercator, katerim gre še posebna zahvala za podporo prireditvi, medijski partner prireditve pa je tudi letos Radio Capris. Zahvala gre tudi BOVEC Holiday House, ki bo poskrbel za kreativne delavnice in poslikavo obrazov.

Tradicionalna vaška pustovanja in pustne povorke bodo pripravile tudi številne istrske vasi, kot so Rakitovec, Hrastovlje, Zazid, Šmarje, Movraž, Kubed, Lopar, Bezovica in Dekani. Več o programu na www.istrski-karneval.si.

Sicer pa boste v soboto zvečer lahko izbirali kar med tremi pustnimi zabavami, v piranskem Gledališču Tartini bodo ob 20. uri pripravili Veliki pustni ples z DJ Adrianom Rojem, skupino Blue Angel Gang in folklorno skupino Folclore Serenade, ob 21. uri bo v Pobegih Tradicionalno pustovanje s skupino Ne me jugat, v portoroškem Tivoli Clubu pa bo ob 22. uri na programu Caprisovo pustovanje 2018.

V nedeljo, 11. februarja, ne gre zamuditi 8. Portoroške pustne povorke, ki bo ob 14. uri krenila iz Lucije proti Portorožu in bo na Trg Prekomorskih brigad prispela okoli 16. ure. Dogajanje v Portorožu se bo sicer začelo že ob 13. uri z animacijo za otroke v družbi Čupakabrinih žonglerjev in klovnov ter ulično predstavo, manjkale ne bodo niti otroške kreativne delavnice, pustne poslikave obraza in dobra glasba. Poskrbeli pa bodo tudi za razvajanje s kar tisoč krofi. Pustno obarvane dni bodo v Portorožu zaokrožile Belokriške maškare s simboličnim pokopom pusta na pepelnično sredo, pokop pusta bodo tradicionalno pripravili tudi v Dekanih.