DomovNaši krajiObčina bo poleti energetsko sanirala več objektov

Občina bo poleti energetsko sanirala več objektov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Če gre vse po načrtih bo občina konec šolskega leta začela z energetsko sanacijo Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in Vrtca Delfino Blu enota Semedela. Razpis za izbiro izvajalca je objavila pred dnevi, rok za oddajo ponudb je 1. marec.

Izbrani izvajalec bo moral v okviru del zamenjati strešno kritino in poskrbeti za toplotno izolacijo podstrešja, izvedbo spuščenih stropov in vgradnjo nove razsvetljave. Naložba poleg tega predvideva tudi zamenjavo žlebov in strelovodov, sanacijo fasade, menjavo dotrajanega stavbnega pohištva in postavitev senčil ter temeljito prenovo sanitarij. Dela bodo sklenjena pred začetkom novega šolskega leta.

Koprska občina bo energetsko sanirala tudi objekt, v katerem domujeta podružnica OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio in vrtca Delfino Blu.

Koprska občina bo še pred poletjem začela tudi z energetskima sanacijama objekta Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in Vrtca Delfino Blu v Bertokih ter objekta Vrtca Semedela enota Prisoje. Izvajalec del, podjetje VG 5 d.o.o., bo dela zaključil do začetka prihodnjega šolskega leta.

Mestna občina Koper je sicer doslej uspešno sanirala že sedem javnih objektov, in sicer OŠ Elvire Vatovec Prade, OŠ Dušana Bordona, OŠ Antona Ukmarja, Vrtca Semedela enota Rozmanova in enota Markovec, Vrtec Koper enota Kekec in vrtec pri OŠ Škofije, ter obnovila 18 kotlovnic, s čimer je zmanjšala emisije CO2 za kar 1500 ton letno. V pripravi je še vsaj 5 projektov energetske sanacije, ki bi dodatno prispevali k zmanjšanju emisij CO2 v ozračje.

Občina je že pred časom dobila tudi zeleno luč ministrstva za infrastrukturo, ki bo iz naslova kohezijskega sklada sofinanciralo tako energetsko sanacijo OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio in vrtca Delfino Blu v Bertokih, kot tudi sanacijo vrtca v Prisojah. Ocenjena vrednost obeh projektov skupaj znaša nekaj več kot 720 tisoč evrov, od katerih bo dobrih 165 tisoč evrov financirala država.

V okviru energetske sanacije vrtca v Prisojah bo občina toplotno izolirala fasado in podstrešje, zamenjala stavbno pohištvo, uredila varčno prezračevanje kuhinje in varčno delovanje pralnice ter postavila sončne elektrarne za ogrevanje sanitarne vode. Naložba predvideva tudi obnovo celotnega prezračevalnega sistema z rekuperacijo toplote, zmanjšanje energetskih izgub, namestitev termostatskih ventilov, zamenjavo obstoječih toplotnih črpalk split izvedbe in zamenjavo svetlobnih teles, kot tudi namestitev monitoringa. Naložba je težka nekaj manj kot 490 tisoč evrov, od katerih bo 130 tisoč sofinanciralo ministrstvo za infrastrukturo
.

Finančno nekoliko manj zajetna je energetska sanacija objekta v Bertokih, v katerem domujeta vrtec Delfino Blu in OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio. Ta bo znašala 235 tisoč evrov, od katerih bo 34 tisoč državnih. Občina bo v okviru sanacije toplotno izolirala streho in zamenjala strešno kritino, izolirala fasado, delno zamenjala stavbno pohištvo in nabavila senčila za okna. Poleg tega bo v okviru naložbe obnovljen sistem prezračevanja z rekuperacijo toplote, zamenjan dosedanji energent (kurilno olje), ki ga bo nadomestila toplotna črpalka, predvidena pa je tudi namestitev termostatskih ventilov na radiatorje in vzpostavitev monitoringa ter konsolidacija temeljnih tal.