DomovNaši krajiKrajani Socerba naložbo izpeljali interventno

Krajani Socerba naložbo izpeljali interventno

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

»Koprska občina ni financirala tega, o naložbi je nismo niti seznanjali,« je glede obnove podpornega zidu v spodnjem kalu na Socerbu za eKoper povedal predsednik krajevne skupnosti Črni Kal Janko Sever. Sanacijo, ki je bila zaradi dotrajanosti starega zidu in nevarnosti, da bi se del nekdanje ceste nad kalom sesedel, je v minulem letu interventno izpeljala kar sama krajevna skupnost, za kar je po besedah njenega predsednika namenila slabih 6 tisoč evrov.

Z naložbo je bila seznanjena oz. je bila njena dejanska pobudnica tudi vaška skupnost Socerb, ki ji predseduje Milan Graj. Ta je za eKoper potrdil, da naložbe ni financirala koprska občina, kot so navajali nekateri mediji, temveč krajevna skupnost. »Najprej smo sicer zadevo skušali urediti kar krajani Socerba sami, ki pa smo kaj kmalu ugotovili, da je ta gradbeni poseg za nas prezahteven, saj zahteva tudi ustrezno temeljenje,« je pojasnil Graj in dodal, da so se zato obrnili na krajevno skupnost Črni Kal.

In sicer z dopisom, ki ga je v imenu vaške skupnosti, 2. novembra 2016, posredoval prav njen predsednik Milan Graj. Kot izhaja iz zapisanega, je bila prvotna odločitev, da bi vaščani sami obnavljali zid opuščena, saj se je ob pripravi terena za nadaljnjo sanacijo izkazalo, da zid sega globlje v kal in je kot tak podvržen gradnji za temeljenje v vodi, kar zahteva strokovnejši pristop.

Zadevo je mesec kasneje, 1. decembra 2016, obravnavala tudi krajevna skupnost, ki je odobrila potrebna sredstva za sanacijo podpornega zidu. Dela je za krajevno skupnost izvedlo Gradbeništvo Vidic s.p., ki naj bi v tem letu izvedlo še drugo fazo sanacije. Ta predvideva oblogo in zaključek podornega zidu v kamnu.

Sanacijo, ki je bila zaradi dotrajanosti starega zidu in nevarnosti, da bi se del nekdanje ceste nad kalom sesedel, je v minulem letu interventno izpeljala kar sama krajevna skupnost Črni Kal.

Takih in podobnih naložb v javno infrastrukturo, ko so se krajani pripravljeni aktivno vključiti v razvoj svoje skupnosti oz. kraja, je v koprski občini kar nekaj. Te pozdravlja in podpira tudi Mestna občina Koper, ki krajevnim skupnostim po potrebi nudi vso strokovno pomoč. V primeru obnove podpornega zidu na Socerbu strokovne službe koprske občine sicer niso sodelovale, bodo pa spremljale dogajanje in se, v kolikor bo to potrebno, aktivno vključile v nadaljnje postopke.

In čeprav bi morali obnovo podpornega zidu v kalu na Socerbu vzeti za primer dobre prakse, kako se posamezni zaledni kraji oz. vaške skupnosti aktivno vključujejo v delovanje in razvoj svojega kraja, je ta zgodba v javnosti žal dobila negativen predznak. Znašla se je namreč na naslovnici časnika Primorske novice, ki je sicer nadvse pozitivno zgodbo malega kraja in prizadevanja posameznikov uporabil kot sredstvo za blatenje koprske občine, posledično pa tudi njenega župana Borisa Popoviča.