DomovNaši krajiAmeriška vojaška ladja USSN Trenton priplula v Koper

Ameriška vojaška ladja USSN Trenton priplula v Koper

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V koprsko pristanišče je danes v dopoldanskih urah priplula ameriška vojaška ladja USSN Trenton s 40-člansko posadko. Delegacijo sta v prostorih koprske občinske uprave sprejela županova svetovalca Andrej Erzetič in Vesna Pajić ter gostom skozi krajšo predstavitev približala mesto.    

Sto metrov dolg transportni katamaran, ki ga upravlja vojaško poveljstvo mornarice Združenih držav Amerike, je v slovenske vode priplul iz italijanskega mesta Civitavecchia. Ladja se uporablja za podporo čezmorskih operacij, izvajanje humanitarne pomoči in pomoči ob nesrečah ter podporo silam za posebne operacije. V dolžino meri 103 metre, ima le štiri metre ugreza in lahko pluje s hitrostjo 40 vozlov. Opremljeno je z dvižnimi rampami za hitro izkrcanje in s pristajalno stezo za helikopter. V svojem trupu lahko prevaža do 600 ton vojaškega tovora.

Delegacijo sta v prostorih koprske občinske uprave sprejela županova svetovalca Andrej Erzetič in Vesna Pajić ter jim predstavila nekaj zanimivosti o samem mestu, njegovi zgodovini in kulturni dediščini. Ker je slovenska Istra znana po visoki kakovosti pridelkov vinarjev in oljkarjev, ki so v zadnjih letih naredili velike korake v smeri trajnostne in biološke pridelave, sta svetovalca gostom ladje izročila nagrajeno Županovo vino in oljčno olje.

Foto: MOK