DomovNoviceDanes obeležujemo Mednarodni dan študentov

Danes obeležujemo Mednarodni dan študentov

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob današnjem Mednarodnem dnevu študentov so na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem (ŠOUP) opozorili na vpliv posledic draginje na študente. Na ŠOUP sicer intenzivno pomagajo študentom pri njihovih težavah, kot denimo pri izplačilu t.i. covid dodatkov.

Letošnje študijsko leto je prvo, ki poteka povsem brez omejitev zaradi Covida-19. Študenti so ponovno napolnili študijska središča in tudi študentske organizacije so lahko pričele z organizacijo dogodkov.

Vseeno pa so se pojavile posledice epidemije, ki so prizadele tudi mnoge študente.  Z inflacijo in rastjo življenjskih stroškov se soočajo vse družbene skupine, vendar pa so študenti vseeno nekoliko bolj občutljivi na tovrstne spremembe, saj za večino temeljni prihodek predstavlja študentsko delo. V dani situaciji je študentsko delo nujen socialni korektiv, ki omogoča, da se študenti lažje spopadajo z draginjo, so zapisali na šudentski organizaciji.

V teh dneh na Študentski organizaciji Slovenije in na ŠOUP intenzivno pomagajo študentom pri težavah, s katerimi se spopadajo pri izplačilu t.i. Covid dodatkov za pomoč v zdravstvenem sektorju v času epidemije. Vsi, ki potrebujejo pomoč, lahko pišejo neposredno na ŠOUP na naslov info@soup.si.

Kot so še napovedali, bodo tudi v bodoče zagovarjal interese in pravice vseh študentov državni in nikakor ne bomo ostali tiho, ko bo govora o interesih ter potrebah študentov po celotni Sloveniji. Prav tako bodo poskrbeli za pestro obštudijsko dogajanje z veliko zanimivimi projekti in aktivnostmi.

Mednarodni dan študentov obeležujemo v spomin na dogodke iz leta 1939, ko so nacisti zavzeli študentske domove praške univerze. Več kot 1200 študentov so deportirali v koncetracijska taborišča, devet njihovih predstavnikov ubili na mestu, univerzo pa zaprli in jo namenili v uporabo nemškim okupacijskim silam. Svetovni dan študentov je postal simbol za študentska prizadevanja po vsem svetu.