DomovNoviceZ novo parkirno hišo do učinkovitejše trajnostne mobilnosti

Z novo parkirno hišo do učinkovitejše trajnostne mobilnosti

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je danes predala v uporabo sodobno nadzemno Parkirno hišo Sonce za poslovnim objektom Barka, ki ima v treh etažah kapaciteto za 464 vozil. Uporabniki jo bodo lahko do konca leta uporabljali brezplačno, občina pa je z namenom spodbujanja učinkovitejšega javnega potniškega prometa prilagodila tudi linije mestnega avtobusnega prevoza in razširila območje prevozov s Kurjerco. Odprtje nove parkirne hiše s koncertom skupine Tabu so pozdravili številni obiskovalci.

»Več kot tisoč novih parkirnih mest smo v zadnjih štirih letih uredili v samem mestnem jedru in tik ob njem. Od danes naprej se nihče več ne bo znašel v situaciji, ko zanj v Kopru sploh ne bo parkirnega mesta. Nikoli ne bomo mogli vsi parkirati točno tam, kjer je nam v določenem trenutku najbolj priročno, bomo pa vsi vedno lahko parkirali dovolj blizu svojega cilja,« je pred prerezom traku povedal župan Aleš Bržan.

V okviru 5,8 milijona evrov vredne naložbe je občina bistveno izboljšala prometno logistiko v enem od večjih mest v Sloveniji, saj parkirna hiša, ki deluje po sistemu P + R, omogoča, da se uporabnik do pomembnejših točk na obrobju mesta pripelje z osebnim vozilom, pot v mesto pa nadaljuje z javnim prevozom. V sodelovanju s koncesionarjem Arrivo, d. o. o., ki izvaja javni mestni potniški promet, je zato prilagodila linije avtobusnega mestnega prometa tako, da avtobusi omogočajo pogost prevoz dnevnih uporabnikov parkirne hiše, ki se v mesto vozijo na delo ali po drugih opravkih, od Parkirne hiše Sonce do končnega cilja in obratno. Poleg tega je posodobila obstoječo infrastrukturo in v neposredni bližini parkirne hiše vzpostavila dve novi avtobusni postajališči. Da bi ljudi še dodatno spodbudila, da se odločijo za bolj trajnostno in okolju prijazno pot do cilja, je občina razširila območje brezplačnih voženj na klic s Kurjercami, manjšimi električnimi vozili, ki so doslej vozila le po mestnem jedru. Informacije o voznem redu bodo z jutrišnjim dnem, ko bo ta stopil v veljavo, objavljene na uradni spletni strani Arrive.

»Parkirna hiša Sonce bo spodbujala tudi trajnostno mobilnost. Pokrili jo bomo namreč s sončno elektrarno, v njej pa 48 parkirnih mest namenili električnim avtomobilom, ki se bodo tako polnili iz obnovljivega vira energije,« je pred prerezom traku zaključil župan. Z izgradnjo parkirne hiše si je občina zagotovila tudi prostor za gradnjo novega zdravstvenega centra, ki bo uporabnicam in uporabnikom na tej lokaciji bistveno dostopnejši kot zdaj, ko so zdravstvene dejavnosti razdrobljene po celem mestu.

Parkirna mesta v novi garažni hiši so širša in bolj prilagojena sodobnim vozilom. Od skupno 464 parkirnih mest v treh etažah jih je 24 namenjenih invalidom, deset staršem z otroki, 48 pa električnim avtomobilom. Uvoz in izvoz v parkirno hišo sta urejena po dodatnem zavijalnem pasu neposredno z Ankaranske ceste mimo objekta Čebelnjak, ki omogoča nemoten potek prometa tudi v primeru daljše čakalne vrste. Promet v garaži je organiziran po enosmernem vozišču, ki razmejuje obojestransko urejena pravokotna parkirna mesta, s prehodi, urejenimi na sredini objekta, pa bo prehajanje med posameznimi etažami hitro in enostavno.

V novi parkirni hiši bo do konca leta omogočeno brezplačno parkiranje za vse uporabnike, s tem pa tudi brezplačna uporaba mestnega avtobusnega prevoza s tamkajšnjih vstopnih točk.

Odprtje parkirne hiše je pospremil bogat program, ki sta ga vodila Karin Sabadin in Andrea Flego, nastopili so Plesna šola Fiona in plezalki Plezalnega centra Koper, obiskovalci pa so se najbolj razveselili koncerta priljubljene pop rock skupine Tabu.

Foto: Tomaž Primožič/FPA