DomovNaši krajiArtnikova, Vodišek in KK Sixt Primorska so naj športniki Kopra za leto 2018

Artnikova, Vodišek in KK Sixt Primorska so naj športniki Kopra za leto 2018

Naši krajiŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Sinoči so na slovesnosti v koprski Areni Bonifika razglasili najboljše športnice, športnike in športne klube za leto 2018. Dobitnikov priznanj je bilo letos kar 326, med katerimi sta najvišja priznanja v individualnih športih prejela najboljša slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik in kajtar Toni Vodišek, medtem ko je med ekipnimi športi slavila prva postava Košarkarskega kluba Sixt Primorska.

Artnikova je v minulem letu nanizala kar nekaj vrhunskih rezultatov, v Hondurasu je s potopom na sto metrov globine ubranila naslov svetovne prvakinje v disciplini z mono plavutjo in tako postala šele četrta ženska v zgodovini, ki ji je uspel tako veličasten potop. Istega leta si je v Turčiji nadela še dva evropska naslova, in sicer s potopom na 95 metrov globine z mono plavutjo in potopom na 85 metrov z dvojno plavutjo. V obeh disciplinah je postavila tudi svetovni rekord. Leto 2018 je bilo uspešno tudi za mladega Tonija Vodiška, ki velja za enega največjih svetovnih talentov v kajtanju. Na mladinskih olimpijskih igrah v Argentini je osvojil odlično drugo mesto, z izjemnim nastopom na evropskem prvenstvu v razredu formula kite v Warnemündeju v Nemčiji pa si je prislužil še naslov evropskega prvaka v tej disciplini. V kolektivnih športih je lani blestela ekipa Košarkarskega kluba Sixt Primorska v sestavi Tadej Ferme, Corin Darius Henry, Lance Harris, Marjan Čakarun, Jan Kosi, Nejc Zupan, Ivan Marinkovič, Alen Hodžič, Marjan Jagodič – Kuridža, Daniel Vujasinović, Žan Mark Šiško, Gregor Glas, Luka Vončina in Jakob Čebašek, ki je osvojila naslov zmagovalcev 17. Pokala Spar, v letošnjem letu pa ta uspeh nadgradila še z zmago v 18. Pokalu Spar. Koprski košarkarji so se lani v finalu borili tudi za vstop v prvo divizijo Lige Aba, kot tudi za uvrstitev v veliki finale Lige Nova KBM. Poleg športnikov so si priznanja prislužili tudi trenerji, Rajko Vodišek (Toni Vodišek) in Jurica Golemac (KK Sixt Primorska).

Letošnja razglasitev najboljših športnic, športnikov in športnih klubov je v dvorano Arene Bonifika privabila številne športnike in ljubitelje športa ter množico visokih gostov. Med njimi olimpionika in ambasadorja Republike Slovenije za šport, strpnost in fair play Mira Cerarja, predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdana Gabrovca, predsednico Športne zveze Koper Sonjo Poljšak in župana koprske občine Aleša Bržana, ki je zbrane na kratko ogovoril: »Izbrati najboljšega med odličnimi je nehvaležno delo. Občanke in občani smo izjemno ponosni na prav vsakega izmed vas, saj s svojim trdim delom ne dosegate le vrhunskih rezultatov zase, temveč vsem nam, predvsem pa našim najmlajšim, dajete zgled, kako obogatiti svoje življenje.« Ob tem je poudaril, da ima koprska občina odlično športno infrastrukturo, ki pa bo morala omogočati boljše pogoje za delo in trening, kot jih imajo mladi športniki, klubi in trenerji v tem trenutku. To bo mogoče doseči tudi z bolj učinkovitim upravljanjem športne infrastrukture, s katerim bo občina zagotovila boljše pogoje za vrhunske rezultate.

Pester program so včeraj s svojimi nastopi popestrili plesalci Plesnega centra Fiona in solistka Mia Baumkircher iz Twirling kluba Koper ter vokalistka Lea Sirk, ki se je predstavila z dvema skladbama, bučen aplavz pa sta požela tudi Športno društvo Flip Capris in Športno društvo Sokol Bežigrad, ki je pripravilo energično in nadvse domiselno telovadno predstavo.

Letos še več športnih uspehov

Tudi letošnja bera pohval, rezultatov in uspehov je bila odlična, priznanja je namreč prejelo 326 športnikov oz. športnih klubov. Jubilejne plakete so letos šle v roke Plavalnemu klubu Koper (60 let delovanja), Kegljaškemu klubu Adria (40 let delovanja) in Nogometnemu klubu Dekani (80 let delovanja) kot tudi Gregorju Drinovcu (Atletski klub Koper), Anji Marjanovič (Judo klub Koper), Bojani Černeka (Vaterpolo društvo Koper 1958), Dušku Madžaroviču (Klub za atletsko gimnastiko California Koper), Jožetu Zadniku (Atletsko društvo nova Aurora), Stojanu Šestanu (TKS Samurai Koper), Borisu Švaglju (Judo klub Koper) in Živoslavu Marjanoviču (Kajak-kanu klub Ankaran) za njihovo dolgoletno delovanje in prizadevanja na področju športa.

Posebna priznanja so za izjemne športne dosežke in velik prispevek k razvoju panožnega športa prejeli rokometaš Uroš Rapotec (RD Koper 2013), košarkar Alen Hodžič (KK Sixt Primorska) in Športni klub Salto, za organizacijo športnih dogodkov in tudi siceršnje strokovno delo v klubih in društvih pa tudi Klub malega nogometa Bronx Škofije, Tatjana Brozič (PD Elite Koper), Jadro klub Koper, Judo klub 15. maj Marezige, Judo klub Koper. Med dobitniki posebnih priznanj je tudi Osnovna šola Elvire Vatovec Prade, ki si je s spodbujanjem športa in aktivnega preživljanja prostega časa ter pestrim programom interesnih dejavnosti prislužila naziv Naj športna šola na Podeželju. Sinoči so podelili tudi Častno lastino 2018, ki jo je prejel koprski plavalec Matjaž Markič, in sicer za vrhunske dosežke v plavanju in velik prispevek k promociji plavanja v Mestni občini Koper.