DomovNaši krajiBil je nesporazum, župan Kanalu A ni odrekel snemanja soočenja

Bil je nesporazum, župan Kanalu A ni odrekel snemanja soočenja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Potem, ko je v preteklem tednu voditelj soočenja županskih kandidatov na Kanalu A Miha Orešnik na družbenih omrežjih zapisal, da jim je koprska občina odrekla gostoljublje in so zato oddajo s tremi koprskimi županskimi kandidati morali izpeljati v občini Ankaran, vse to pa naj bi bilo zato, ker se soočenja ni želel udeležiti aktualni koprski župan Boris Popovič, se je slednji opravičil, saj je očitno prišlo do nesporazuma. 

Ker je tako v zapisu novinarja kot tudi v odgovoru, ki ga je v imenu župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča pripravil njegov svetovalec Sebastjan Jeretič, omenjena občina oziroma uprava Mestne občine Koper, pismo objavljamo v celoti

Spoštovani g. Miha Orešnik,

Župan Boris Popovič vam je že v telefonskem pogovoru razložil, kako je prišlo do nedavnega zapleta. Kot je izpostavil v pogovoru, je ob vprašanju sodelovanja na vašem soočenju, sodelavcem dejal, da je novinarju že razložil, zakaj se ga ne bo udeležil. Pomotoma je bil namreč prepričan, da je govora o soočenju, ki ga vodi Uroš Slak, s katerim je tudi osebno govoril in mu predstavil svoje razloge za to odločitev. Sicer bi tudi vam povedal enako in udeležbo na soočenju zavrnil, a bi vam to tudi osebno razložil in pojasnil. Nikakor namreč ne gre za negativen odnos do vaše televizije, temveč za načelno stališče, da se udeleži le soočenj, na katerih nastopajo prav vsi kandidati.

Tudi sam je bil namreč ob lanskih predsedniških volitvah iz nekaterih soočenj izločen, kar se mu ne zdi prav. Ker načrtuje nastop na prihodnjih evropskih in parlamentarnih volitvah, si seveda želi drugačne prakse in spoštovanja enakopravnosti vseh kandidatov. Ob razumevanju prostorskih in časovnih omejitev, je namreč vseeno pomembno, da dobijo prav vsi kandidati enakopravno možnost, da se predstavijo javnosti. In samo zato je zavrnil sodelovanje na tistih soočenjih, kjer nastopajo le trije ali štirje kandidati, ki jih izberejo mediji. Vsekakor zavrnitev nastopa na vašem soočenju nima prav nobene zveze z njegovim odnosom do vašega medija.

Razložil je tudi zaplet glede lokacije snemanja soočenja oziroma uporabe javnih površin v te namene. Tudi glede tega se opravičuje, če vam je kdo od občinskih uslužbencev dejal, da vam občina ne bi dovolila snemanja na javnih površinah, saj ga glede tega nihče ni nič vprašal. V vseh šestnajstih letih njegovega županovanja se namreč še nikoli ni sploh postavilo vprašanje, ali lahko televizija snema na javnih površinah. Nekateri novinarji ga lovijo tudi po ulicah ali različnih dogodkih in še nikoli se ni postavilo vprašanje, ali to lahko počnejo. Tudi sicer televizijske hiše pogosto izvajajo snemanje in celo vklop v živo z javnih površin, ne da bi zato zaprosili za dovoljenje. Seveda je izjema, če snemanje terja zapore cest ali podobno, a tudi v tem primeru gre občina na roko medijem ter uredi dovoljenja. Zato se vam opravičuje in javlja, da ste v prihodnje vabljeni v Koper in da boste, dokler bo on župan, vedno imeli dovoljenje za uporabo javnih površin.

Še enkrat se vam opravičujemo za nesporazum in vam želimo vse dobro.

Sebastjan Jeretič, svetovalec župana Mestne občine Koper Borisa Popoviča 

Pisno opravičilo je na svojem Twitter profilu objavil tudi voditelj soočenja v oddaji Svet na kanalu A Miha Orešnik.