DomovNaši krajiBlagoslov križa v Svetem Antonu

Blagoslov križa v Svetem Antonu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sveti Anton je prostrano naselje s številnimi zaselki, ki so razporejeni po pobočjih Jazbine in Marežganskega hriba. Krajevna skupnost se ponaša z bogato zgodovino in živahno sedanjostjo. Prav v zadnjih dneh preteklega leta je koprski škof Jurij Bizjak blagoslovil 3,5 tone težek križ, ki so ga postavili na novem delu pokopališča.

Kot je za eKoper povedal predsednik Krajevne skupnosti Bogdan Kavrečič, je križ res lepa in velika pridobitev v njihovem kraju, predvsem pa so na krajevni skupnosti zadovoljni z razširitvijo pokopališča, kjer se skrivajo zanimivi nagrobni spomeniki iz 19. stoletja.

Krajevna skupnost Sv. Anton je v minulem letu obeležila tudi 450 let cerkve sv. Antona Puščavnika. Njena vloga je bila že skozi zgodovino ključna za razvoj kraja in nenazadnje današnje krajevne skupnosti. Nastanek župnije sega v obdobje 15. in 16. stoletja, ko je bilo to območje pod Beneško republiko. Kot nam je zaupal oče Franc Prelc je bilo leto 2017 eno bolj zanimivih let za njihovo župnijo, saj so obnovili več kot 400 let stara oltarja v cerkvi, velika pridobitev pa je prav križ, ki ga je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak.

BOGATA ZGODOVINA ZALEDJA: 450 let cerkve Sv. Antona Puščavnika

Zgodovinsko razgibana zgodba Sv. Antona

Naselje je dobilo ime po sv. Antonu Puščavniku, svetniku, ki je pogosto upodobljen kot menih s knjigo v rokah, lahko pa je prikazan tudi v skušnjavah demonov ali s palico, prašičem in zvončkom.

V sklopu prizadevanj povojne komunistične oblasti za odstranitev religijskih elementov iz toponimov se je Sv. Anton leta 1957 preimenoval v Pridvor. Uradni razlog za preimenovanje je bilo prepričanje takratnih oblasti, da je ime italijanskega izvora oziroma da je sad prizadevanj za poitalijančenje imen obmorskih krajev. Kljub temu pa so bili številni krajani prepričani, da se je kraj preimenoval samo zato, ker je nosil ime svetnika.

Cerkev sv. Antona Puščavnika. Foto: ekoper.si

Izvorno ime so kraju vrnili leta 1991, ko so med prebivalci izvedli javno anketo. Glavni argument za vrnitev prvotnega imena je bilo dejstvo, da je kraj nosil ime Sv. Anton več kot pet stoletij.

Za krajane sta posebej pomembna dva dneva v letu. Krajevni praznik namreč praznujejo kar dvakrat. Prvič 17. januarja, ko goduje sv. Anton, drugič pa 2. oktobra, ko obeležijo dan štralamenta. Drugi oktober 1943 je bil namreč eden od najbolj tragičnih dni v zgodovini Sv. Antona. Nemški okupator je po kapitulaciji Italije želel z ofenzivo uničiti partizanske enote in zasesti celotno ozemlja, ob tem je za sabo pustil številne žrtve, tudi med nedolžnimi civilisti. Domačini ta dogodek imenujejo štralamento, tudi štrlament ali razstrelament.