DomovNaši krajiBoris Pahor visok jubilej proslavil z izdajo nove knjige

Boris Pahor visok jubilej proslavil z izdajo nove knjige

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Brez Kocbekovega sodelovanja ne bi bilo Osvobodilne fronte je naslov zadnje knjige, ki jo je Boris Pahor napisal v sodelovanju s Petrom Kovačičem Peršinom in Mihaelom Glavanom. Knjigo, s katero je avtor proslavil tudi svoj 105. rojstni dan, so javnosti predstavili danes, v Domu knjige v Kopru. 

S to knjigo hočem doseči pravico za Edvarda Kocbeka. On je že vnaprej videl, da mora Slovenija postati del evropske zgodovine. Vendar naj bi bilo po njegovem mnenju to težko doseči, ker smo majhni in zato za velike evropske države ne najbolj pomembni,” je povedal Pahor, ki je v knjigi želel razkriti, kaj se je v preteklosti zares dogajalo, kako je v tistem času nastopala cerkev in kako je prišlo do razklanosti Slovencev v povojnem in sedanjem času.

Komunisti so namreč Kocbeka kot predstavnika krščanskega socializma želeli imeti v vladi osvobodilne fronte, ker so s tem hoteli ljudi prepričati, da gre res za osvobodilni, in ne samo komunistični boj, da gre za zavezništvo Franciji, Angliji, Rusiji, podobno so hoteli dokazati tudi Evropi, je prepričan Pahor. Kocbek je, tako Pahor, verjel, da bodo komunisti državo vodili pošteno, oni pa so začeli diktaturo. “Ker se s tem ni strinjal, so ga kot politika likvidirali, za izgovor pa so vzeli njegove novele. Deset let se ni smel javiti niti z besedo niti s pisanjem,” je še povedal in dodal, da ga imajo nekateri v katoliških krogih še danes za služabnika komunizma, ki ga je potem zavrgel.

Predstavitve knjige se je v imenu Mestne občine Koper in župana Borisa Popoviča udeležil vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec in slavljencu za visok jubilej tudi iskreno čestital: “V znak spoštovanja Mestne občine Koper do vas, do vašega dela, vam izročam simbol mesta Koper – kozo. Trmoglava, predvsem pa vztrajna, kakršni poskušamo biti tudi mi in kakor se poskušamo učiti biti vztrajni od vas. Hvala lepa za vse, kar ste nam dali.