DomovNaši krajiBrazilski veleposlanik Renato Mosca de Souza ponovno v Kopru

Brazilski veleposlanik Renato Mosca de Souza ponovno v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so se v prostorih Mestne občine Koper uradno sestali koprski župan Aleš Bržan, veleposlanik Federativne republike Brazilije Nj. eksc. Renato Mosca de Souza in častni konzul Brazilije v Sloveniji dr. Ivan Kneževič.

Gre za drugi vljudnostni obisk brazilskega veleposlanika, ki je svoj štiriletni mandat v Sloveniji nastopil junija 2017. Kot je povedal, je nad slovensko Istro navdušen, zato si želi, da bi Brazilija navezala stike in poglobila odnose s Slovenijo. Brazilski trg je velik in zato ponuja veliko priložnosti za mednarodno sodelovanje, predvsem na gospodarskem področju, ki ga v Kopru v veliki meri ustvarja pristanišče Luka Koper.

Veleposlanik Renato Mosca de Souza je obisk izkoristil za to, da je župana osebno povabil na uradni obisk šolske ladje Brasil brazilske mornarice, ki bo v koprskem pristanišču zasidrana med 4. in 7. septembrom 2019. Gre za zgodovinski dogodek, saj bo šolska ladja brazilske mornarice prvič priplula v slovensko morje. S poveljnikom Alexandrom Besso de Oliveiro na čelu bo ladja šestmesečno potovanje začela v Salvadorju v Braziliji, od tod bo pot nadaljevala mimo Kapverdskih otokov do Evrope, kjer bo obiskala Španijo, Francijo, Veliko Britanijo, Nemčijo, Portugalsko, Italijo, Hrvaško in Slovenijo. Iz Evrope jih bo pot vodila v ZDA, Portoriko in nazaj v Brazilijo.

Ob koncu sprejema je župan Aleš Bržan brazilskemu veleposlaniku izročil letos nagrajeno županovo vino in oljčno olje, v dar pa je prejel knjigo Posmrtni spomini Brása Cubasa, brazilskega avtorja Machada de Assisa, ki velja za najpomembnejšega pisatelja v brazilski književnosti.