DomovNaši krajiBurja pustoši tudi v Kopru (VIDEO in FOTO)

Burja pustoši tudi v Kopru (VIDEO in FOTO)

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Močna burja, ki bo danes in v sredo v sunkih lahko dosegla hitrost do 140 kilometrov na uro, je ponoči in danes največ nevšečnosti povzročila na južnem Primorskem. Od tod namreč prihaja največ poročil o podrtih drevesih. Zaradi vetra je trenutno priprto tudi koprsko pristanišče, kar pomeni, da se o vplutju ladij odločajo od primera do primera.

Danes je bila zaradi močne burje, ki je dvigala stojnice, zaprta tudi mestna tržnica. Foto: Marjetica Koper

Opozorila Agencije RS za okolje, ki je napovedala, da bo burja danes in v sredo na Primorskem na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost 110 do 140 kilometrov na uro, se uresničujejo.

Močna burja danes zajela tudi Koper. Foto: ekoper.si

Ples burje pustošil tudi v Kopru

Na Upravi RS za zaščito in reševanje od minule noči beležijo veliko število podrtih dreves, zlasti na območju obalnih občin. Veter je med drugim odtrgal tudi ploščo na strehi Osnovne šole Koper, v bližnjih Šmarjah pa je odtrgalo novoletne okraske.

Na glavno cesto Pobegi–Čežarji je zaradi močnega vetra padlo drevo in onemogočilo promet. Posredovali so gasilci Gasilske brigade Koper, ki so drevo razžagali in odstranili s cestišča. Pretrgan je bil tudi telekomunikacijski kabel. Ob štirih zjutraj pa je močan sunek vetra podrl drevo na cesto Črnotiče–Podgorje. O dogodku so bili obveščeni dežurni delavci Cestnega podjetja Koper, ki so drevo odstranili.

Zaradi močnih sunkov burje se je zdrava palma zvrnila na cesto. Foto: Ciklon.si

Poleg podrtih dreves in pretrganega telekomunikacijskega omrežja v zaledju Mestne občine Koper je v središču mesta burja podrla palmo, ki na srečo ni povzročila gmotne škode. Delavci Marjetice Koper so jo že odstranili. Veliko dela imajo tudi z zabojniki ekoloških otokov, ki jih burja prevrača predvsem v višjeležečih naseljih, kot so Škofije in Hrvatini.

 Zaradi vetra, ki v sunkih dosega hitrost do 38 metrov na sekundo (137 kilometrov na uro), je priprto tudi koprsko pristanišče.

Močni sunki so povzročili kar nekaj škode in nevšečnosti, ki so v večini že odpravljene.