DomovNaši krajiV Kopru zaživel Večgeneracijski center Morje

V Kopru zaživel Večgeneracijski center Morje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V novem letu je na Cesti Zore Perello Godina 3 v Kopru odprl svoja vrata Večgeneracijski center Morje. Svečana otvoritev centra bo potekala v četrtek, 19. januarja, ob 15. uri.

Večgeneracijski center Morje je regionalni center, katerega cilj je združevati prebivalce vseh starosti iz občin Koper, Izola, Piran in Ankaran. Namenjen je predvsem pomoči, svetovanju, izmenjavi izkušenj, mnenj in izvajanju različnih aktivnosti.

Medgeneracijsko druženje. Foto: dputrzic.si

Center za spodbujanje medkulturnega in medgeneracijskega povezovanja

S programom, ki je bil pripravljen na podlagi analize stanja in potreb v lokalnem okolju, si bodo prizadevali za dvig kakovosti življenja ter preprečitev zdrsa v socialno izključenost in revščino, kar bodo skušali doseči s specifičnimi ciljnimi vsebinami, kot so spodbujanje vključevanja različnih ranljivih skupin v družbo, izobraževanje ter medkulturno in medgeneracijsko povezovanje.

“Posebno pozornost bomo namenili krepitvi socialnih mrež, spodbujanju enakih možnosti, izboljšanju zaposljivosti ter posledično zmanjšanju tveganja revščine in dvigu kakovosti življenja vseh vključenih ciljnih skupin,” nam je zaupala Helena Videtič, vodja Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane Mestne občine Koper.

Helena Videtič, vodja Centra dnevnih aktivnosti za starejše občane MOK. Foto: ekoper.si

Med drugim bodo poskrbeli tudi za integracijo ranljivih ciljnih skupin ter zagotavljali razvoj družbenih, kulturnih in finančnih kompetenc ter IKT veščin. S sodelovanjem javnih institucij, nevladnih organizacij, socialnih podjetij, občin in drugih ustanov in združenj bodo poskušali okrepiti povezovanje, ki bo doprineslo k uspešnejši izvedbi projekta in vključevanju najširšega dela lokalne skupnosti.

Izmenjava izkušenj, ki vas bogatijo

S projektom želijo ustvariti smiselno izmenjavo virov in učenja med starejšimi in mlajšimi generacijami. Načrtovane dejavnosti imajo namen povezovanja, izmenjave izkušenj ter postavitev mreže vzajemno koristnih dejavnosti, ki spodbujajo večje razumevanje in spoštovanje med generacijami in prispevajo k izgrajevanju bolj kohezivnih skupnosti.

Aktivnosti, ki jih bo center izvajal

 • delavnice za iskalce zaposlitve in učinkovit nastop na trgu dela,
 • delavnice za aktivno preživljanje prostega časa,
 • dejavnosti v računalniškem/ IKT kotičku v VGC,
 • učna pomoč prostovoljcev,
 • tečaji, delavnice in druge aktivnosti za pridobivanje temeljnih kompetenc glede na potrebe udeležencev,
 • skupin za samopomoč,
 • predavanja, delavnice in skupine za samopomoč za starše posamezne skupine otrok s posebnimi potrebami,
 • pogovorne skupine,
 • organizirani pohodi, ogledi, izleti, tabori,
 • organizacija medsosedske pomoči,
 • medgeneracijske dejavnosti in delavnice,
 • delavnice za učenje socialnih veščin in pridobivanje socialnih zdravstvenih, kulturnih in finančnih kompetenc, za prepoznavanje zlorab, za učenje veščin za zaščito in samozaščito pri prepoznanih zlorab.
Ustvarimo smiselno izmenjavo virov in učenja med starejšimi in mlajšimi generacijami. Foto: dso-vic.si

V centru zagotavljajo, da bo prav vsak lahko našel nekaj zase, saj se bodo tu izvajale različne športne vadbe, umetniške delavnice, tečaji tujih jezikov in še veliko več. Poudariti je treba, da so delavnice, ki so brezplačne, pripravljene za čisto vse generacije. V okviru centra deluje tudi informacijski center, kjer bodo vsi, ki to želijo, pridobili vse potrebne informacije o dejavnostih strokovnih služb in dela društev.

V Večgeneracijskem centru Morje zabava in znanje ne poznata meja.

Čisto vsi ste torej vabljeni v Večgeneracijski center Morje, kjer bodo že 19. januarja ob 15. uri starejši občani z veseljem predali kakšno modro misel mlajšim, mlajši pa starejšim. Popoldne vam bodo med drugim popestrili tudi učenci Osnovne šole Koper in ženski pevski zbor ZDU MOK.

V Večgeneracijskem centru Morje, zabava in znanje ne poznata meja. Foto: inst-antonatrstenjaka.si

Program tedenskih aktivnosti:

Vsak ponedeljek ob 9. uri bo program za mame in njihove otroke – Mamice in male bibe se igrajo, medtem ko bo vsak ponedeljek ob 16. uri čas za družino, kjer bodo kraljevala interaktivna srečanja, na katerih se boste lahko pogovorili in iskali rešitve za različne težave iz vsakdanjega življenja. Vsem, ki se želite naučiti italijansko, je namenjen tečaj italijanščine za začetnike, ki se ga lahko udeležite vsak ponedeljek ob 17. uri.

Vsak torek ob 9. uri si lahko privoščite vadbo z rekviziti. Tisti, ki še iščete službo, pa boste ob 11. uri lahko spoznavali in prepoznavali svoje kompetence, mali umetniki pa se bodo lahko zabavali v ustvarjalni likovni delavnici za otroke, ki bo na vrsti ob 16. uri.

Tudi ob sredah čakajo vse obiskovalce Večgeneracijskega centra Morje zabavni večeri ob igranju namiznega tenisa, ki se prične ob 18. uri, medtem ko bodo četrtki namenjeni jutranji vadbi na prostem ob 9. uri. Že ob 11. uri pa vas čaka delavnica Analiza tipa osebnosti na delovnem mestu in v življenju. Za vse, ki se trudite za lepo in čisto okolje, je tu Reciklirnica – kreativna delavnica preobrazbe starega v novo, ki bo potekala vsak četrtek ob 16. uri.

Petki bodo rezervirani za slikarsko delavnico Zlati čopič ob 9. uri in kuharsko delavnico Okusi svet, ki bo potekala ob 16. uri.

Dodatna popestritev januarskih dni

 • sreda, 18. januar, ob 17.30: Pogovor z olimpijko Špelo Ponomarenko Janić z družino.
 • sreda, 25. januar, ob 17.30: Predavanje Preživeti z demenco pod isto streho (mag. Tatjana Cvetko, dr. med., spec. splošne medicine).
 • petek, 27. januar, ob 17.00: Praznujemo skupaj (dogodek je organiziran v sodelovanju z udeleženci dejavnosti, ki v januarju praznujejo rojstni dan).

Nosilec projekta je Zveza društev upokojencev Mestne občine Koper (ZDU MOK), projektna partnerja pa sta Osnovna šola Koper in Ljudska univerza Koper. Program financira Direktorat za družino Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. *