DomovNaši krajiOkrogla miza o politikah spomina na drugo svetovno vojno

Okrogla miza o politikah spomina na drugo svetovno vojno

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V sredo, 18. januarja, ob 17. uri bo v knjižnici Znanstveno-raziskovalnega središča Koper potekala okrogla miza z naslovom 2. svetovna vojna na slovensko-italijansko-hrvaškem obmejnem območju: Nasilje in spomin. Gre za eno od aktivnosti mednarodnega projekta Vžgano v spominih, ki inovativno pristopa k skoraj prezrti temi požigov vasi na multietničnem obmejnem območju med Italijo, Slovenijo in Hrvaško.

V Julijski krajini v zadnjih sto letih beležimo številne spremembe meja in političnih režimov. Četudi je bila ta regija od leta 1920 uradno del Italije, je slovensko in hrvaško prebivalstvo razvilo uporniška gibanja proti režimu in agitiralo za priključitev k domovini Jugoslaviji ali v nekaterih primerih za avtonomijo Julijske krajine. Med 2. svetovno vojno so nacistične in fašistične okupacijske sile na tem območju delno ali v celoti požgale več kot 200 vasi. Požgane vasi nosijo simboliko krajev, ki jih je okupator poskušal izbrisati.

Med 2. svetovno vojno so nacistične in fašistične okupacijske sile na območju Julijske krajine delno ali v celoti požgale več kot 200 vasi. Foto: projekti.gimvic.org

Spomin na vojna uničenja kot pomemben del lokalne identitete

Namen projekta Vžgano v spominih je z različnimi aktivnostmi povečati ozaveščenost predvsem med mlajšimi generacijami, da je spomin na vojna uničenja pomemben del njihove lokalne identitete. V duhu medgeneracijskega spoštovanja želijo preseči nacionalne in medkulturne konflikte, kolektivno krivdo in nestrpnosti ter s tem prispevati k povezovanju obmejnih evropskih regij.

Na okrogli mizi bo govora o politikah spomina na 2. svetovno vojno, zlasti o nasilju nad civilnim prebivalstvom, kot so bili požigi vasi okupacijskih sil. Okroglo mizo bo povezoval Borut Klabjan iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, kot govorniki pa bodo imeli besedo Kaja Širok (Muzej novejše zgodovine Slovenije), Marko Klavora (Goriški muzej), Giorgio Liuzzi (Istituto regionale per la storia del movimento di liberazione nel Friuli Venezia Giulia), Igor Jovanović (Istarsko povijesno društvo) in Gašper Mithans (Znanstveno-raziskovalno središče Koper).

Okrogla miza bo potekala v angleškem jeziku in bo predvajana v živo na spletnem mestu projekta. Vabljeni! *