DomovNaši krajiCarpaccieva dela so znova zaživela

Carpaccieva dela so znova zaživela

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V petek, 30. septembra, se je v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru odvila mednarodna znanstvena konferenca Carpaccio, Sacra Conversatio – študijski dan ob 500-letnici koprske oltarne pale. Znanstvene konference se je udeležil podžupan Mestne občine Koper, Alberto Scheriani.

Carpaccio Convegno5

Študijski dan je organiziralo društvo Histria v sodelovanju z Župnijo Koper, z udeležbo skupnosti Italijanov Santorio Santorio iz Kopra in Pokrajinskega muzeja Koper ter pod pokroviteljstvom Mestne občine Koper.

Carpaccio Convegno1

Projekt Carpaccio500 je znova oživel Carpacciova dela

Carpaccio je prenesel beneško figurativno tradicijo na istrsko ozemlje, s čimer je povzdignil raven idealnega modela lokalne slikarske produkcije. Na mednarodni znanstveni konferenci so tako spregovorili o Carpaccievem delu v kontekstu jadranskega slikarstva in seveda o Carpaccievi pali, ki jo je napravil za koprsko katedralo. Oltarna pala iz leta 1516 je navdih sama po sebi, saj začenja v mnogih stilističnih značilnostih zelo uspešno serijo del. Slika je nekoč na glavnem oltarju stolnice Marijinega vnebovzetja predstavljala nedosegljivo nebeško kreacijo in največji ponos kraja.

Carpaccio Convegno9

Restavriranje orgelskih kril v Pokrajinskem muzeju Koper je zanimivo za obiskovalce

Poleg oltarne pale, ki jo lahko občudujete v koprski katedrali, sta v Pokrajiskem muzeju na ogled tudi  dve orgelski krili, na katerih sta upodobljena Darovanje v templju in Pokol nedolžnih otrok. Orgelski krili restavratorke restavrirajo pred vašimi očmi. Na konferenci so se dotaknili tudi te teme in poudarili, da so z restavratorskim posegom zaustavili propadanje umetnin. Obiskovalci razstave orgelskih kril si tako lahko ogledajo razliko v barvnem tonu med originalno sliko in kasnejšo lakirano površino, ki je z leti močno potemnela.

sladica carpaccio500

Sladica Carpaccio500 navdušuje prav povsod

Poleg zanimive razprave so bili obiskovalci petkove konference deležni tudi sladice, ki so jo ustvarile pridne roke slaščičarjev slaščičarne Triglav. Tortica Carpaccio500 je prava poslastica za vsakega, ki želi podoživeti specifičen okus zgodnje renesanse, ko so slaščice začinili s poprom in soljo, a so bile te kljub temu sladke.

Carpaccio Convegno10

Teden otroka v znamenju Carpaccievih del

V Tednu otroka med 4. in 9. oktobrom bo Pokrajinski muzej Koper v skupni akciji z muzeji in galerijami po vsej Sloveniji že sedmič izvedel projekt Z igro do dediščine, ki je namenjen otrokom in njihovim družinam. S pomočjo starega načrta Kopra bodo otroci po koprskih ulicah raziskovali življenje in delo velikega renesančnega slikarja Carpaccia. V ustvarjanju se bodo preizkusili tudi sami.

V znamenju otroških vragolij bodo potekali tudi Dnevi evropske kulturne dediščine, ki se pričnejo 5. oktobra prav z otroško delavnico Po poteh Carpaccia. Na otvoritvenem dogodku bodo namreč nastopili otroci Vrtca Koper, ki so maja ob pomoči Pokrajinskega muzeja Koper raziskovali DedIŠČIno OKOLI nas. Svoj pogled na umetnika bodo predstavili na razstavi v muzeju.