DomovNaši krajiDAN VARNOSTI IN PREVENTIVE V KOPRU: Tečaj varne vožnje vam lahko reši življenje!

DAN VARNOSTI IN PREVENTIVE V KOPRU: Tečaj varne vožnje vam lahko reši življenje!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V soboto sta motoristična kluba Kondor in Motoristi za motoriste (MZM) na parkirišču pri Bonifiki motoristično sezono odprla z Dnevom varnosti in preventive, na katerem se je zbrala množica obiskovalcev iz različnih koncev Slovenije. Poleg številnih motoristov in njihovih jeklenih konjičkov so se ob tej priložnosti obiskovalcem predstavili tudi vsi tisti, ki delujejo na področju prometne preventive in varnosti.

“Naš cilj je čim več ljudi, ne samo motoristov, ozavestiti o varnosti na cesti, o tem kako lahko sami poskrbimo za svojo varnost in varnost drugih v prometu,” je bil jasen predsednik MK Kondor Stipe Vincek, ki nam je zaupal, da odkar so s prijatelji ustanovili klub, stremijo k temu, da se njihovi člani vsaj enkrat udeležijo tečaja varne vožnje.

“Leta 2011 smo s prijatelji ustanovili klub, ki nosi zanimivo zgodbo, – začeli smo družiti v okviru ene naših avtošol, zato ne preseneča, da je kar nekaj naših članov inštruktorjev vožnje. Prav to je eden glavnih razlogov, zakaj smo se kot klub odločili, da bomo za naše voznike poskrbeli s preventivnimi vožnjami in tečaji varnosti, pa ne le zanje, veseli smo tudi vsakega drugega motorista, ki se nam pridruži. Sicer pa moram poudariti, da je naš klub na prave tire zašel prav ob pomoči Mestne občine Koper, kjer so nas ljudje resnično lepo sprejeli,” je za eKoper povedal Stipe Vincek, ki nam je zaupal tudi zanimivo anekdoto, zakaj so se v klubu pravzaprav odločili organizirati “Dan varnosti in preventive” za vse udeležene motoriste v prometu, ki je letos k soorganizaciji privabil tudi klub Motoristi za motoriste.

Vili Kopše, član upravnega odbora MZM in Stipe Vincek, predsednik MK Kondor. Foto: ekoper.si

“Nekoč sem naletel na nesrečo motorista, ki so mu ljudje pomagali, sam pa sem popolnoma zamrznil. Takrat se je v meni nekaj premaknilo in začel sem razmišljati, kaj lahko sam naredim, da bom lahko pomagal in nenazadnje, da bom tudi sam kar najbolj varen in pripravljen na različne situacije v prometu. Obiskal sem tečaj varne vožnje in le nekaj tednov po opravljenem tečaju sem se znašel v nezavidljivi situaciji. Avtomobil mi je izsilil prednost in navadno si v razmerah, ki so vladale na cesti ne bi upal zavirati s polno močjo, toda tokrat sem upal prav zaradi opravljenega tečaja. Našel sem rešitev in speljal pot mimo avtomobila brez praske. Prav take izkušnje so bile razlog, da smo se kmalu zatem tudi v klubu odločili za organizacijo tega dogodka in seveda preventivnih tečajev za naše motoriste,” so bile besede predsednika MK Kondor s katerim se je strinjal tudi član upravnega odbora kluba MZM Vili Kopše, ki nam je zaupal, da so se z veseljem priključili organizaciji sobotnega dogodka, saj tudi njihovo društvo deluje na temeljih preventive, pomoči in nenazadnje tudi reintegracije invalidov.

“Taki dogodki so za nas pomembni, saj se tako lahko družimo med sabo, društva sklepamo zanimiva sodelovanja, predvsem pa skupaj podajamo tudi predloge, kako izboljšati varnost v prometu. Tudi naš klub sofinancira in subvencionira udeležbo članov na tečajih varne vožnje, ki posameznika sicer stanejo približno 150 evrov,” je poudaril velik pomen dneva preventive in varnosti Vili Kopše.

V soboto je po besedah Vinceka na “Dnevu varnosti in preventive” sodelovalo 30 različnih inštruktorjev in policistov, ki  so udeležencem prikazali veščine obvladovanja motorja pod različnimi pogoji. Poleg tega so svoje gasilsko vozilo in tehnike reševanja predstavili tudi gasilci, obalni reševalci so navzočim uprizorili uporabo defibrilatorja in demonstrirali oživljanje na kraju nesreče, svojega jeklenega konjička in velik pomen varne vožnje pa je ob tej priložnosti predstavilo tudi občinsko redarstvo Mestne občine Koper. Na ogled so bili postavljeni še reševalno in policijsko vozilo ter policijski motor, sicer pa so si ljudje lahko na stojnicah kupili zanimive majice, kape in nekatere motoristične pripomočke, Avto-moto zveza Slovenije pa je postavila simulator vožnje z motorjem.

Tečaj varne vožnje je zelo pomemben, opraviti bi ga moral prav vsak med nami, tudi tisti, ki imamo izpit za avto oz. motor že več let. Ko pride do krize na cesti, redki znajo odreagirati. Prav na tečaju varne vožnje pa te tega naučijo. (Stipe Vincek)