DomovNaši krajiVINOL: Na pokušini vin in oljčnih olj v Sv. Antonu tudi letos vrhunski izdelki

VINOL: Na pokušini vin in oljčnih olj v Sv. Antonu tudi letos vrhunski izdelki

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Društvo Vinol združuje vse lokalne vinarje in pridelovalce oljčnega olja, ki poleg vzgoje trte in oljk skrbijo tudi za promocijo domačega kraja ter za ohranjanje običajev in navad. Tako so v soboto že sedemnajsto leto zapored v Svetem Antonu organizirali pokušino vin in oljčnega olja.

Poleg degustacij so organizatorji podelili tudi priznanja za najboljša vina in olja. Letošnja posebnost pa je bila podelitev priznanj šolarjem osnovne šole Elvire Vatovec Prade in Sv. Anton, ki so sodelovali na likovnem in literarnem natečaju.

“Z natečajem, smo otrokom želeli približati našo tradicijo, zgodovino in velik kulturni pomen oljčnega olja in vina v naših krajih. Glavni cilj je, da otroci spoznajo svojo identiteto in se poistovetijo s krajem v katerem živijo. Ne gre za to, da bi promovirali pitje alkohola, ampak za samo identiteto in pripadnost krajem v katerih žimo. Začeti pa je treba seveda pri otrocih,” je bila jasna vinarka Marjeta Kavalič, s katero se je strinjal tudi direktor Društva Vinol Damjan Jogan, ki je poleg tega poudaril tudi, da je predvsem povezovanje oljkarjev in vinarjev ob takih dogodkih izjemnega pomena, saj si tako lahko med sabo pomagajo, predvsem pa je pomembno njihovo izobraževanje.

Direktor Društva Vinol Damjan Jogan: “V Vinolu smo vedno dali poseben pomen na izobraževanje naših vinarjev in oljkarjev. Foto: ekoper.si

“V Vinolu smo vedno dali poseben pomen prav na izobraževanje in obiskovanje različnih seminarjev in mislim, da tudi na račun tega vsako leto lahko na našem dogodku okušamo odlične izdelke. Zelo sem zadovoljen z letošnjim ocenjevanjem vinarjev in oljkarjev in nenazadnje tudi z našimi nagrajenci, ki so poskrbeli za resnično vrhunske izdelke, kar nam priznavajo tudi tuji proizvajalci vin in olja,” je za ekoper povedal Damjan Jogan.

Priznanje za najboljšo malvazijo je prejel prav Damjan Jogan, za najboljši refošk pa je priznanje prejel Robert Ratoša. V kategoriji Ostala deželna vina je priznanje prejel refošk Mateja Kralja, medtem ko je v sorti najboljših cipro vin slavil Igor Hreščak s polsladkim vinom letnik 2016.

Med oljkarji pa so priznanja prejeli Dario Rodela, in sicer za najboljšo Istrsko belico, Ido Kocjančič za najboljše mešano oljčno olje, Marino Juriševič za oljčno olje Leccino, Darko Jakomin pa je prejel priznanje za najboljše vložene oljke.

Program pokušine so popestrili še Klapa Kapris, Frčafele, Klapa Aljaž in skupina Mi3. Navzoče je pozdravila tudi aktualna vinska kraljica slovenske Istre Julija Jogan.