DomovNaši krajiVSAKO LETO ENA ŠOLA: Župan Boris Popovič v 15 letih županovanja uredil 15 od 15 osnovnih šol!

VSAKO LETO ENA ŠOLA: Župan Boris Popovič v 15 letih županovanja uredil 15 od 15 osnovnih šol!

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Če so bile besede koprskega župana Borisa Popoviča ob deseti obletnici Osnovne šole Koper pred slabima dvema letoma, da »v naši občini praktično skoraj ni osnovne šole, ki je ne bi na novo zgradili ali celovito prenovili«, bomo lahko že kaj kmalu z gotovostjo pritrdili, da imamo v naši občini bodisi na novo zgrajene bodisi obnovljene prav vse šole. A tudi v tem primeru ni šlo tako zlahka.

Spomnimo namreč, da so se po tem, ko je koprska občina v sredini marca pričela z aktivnostmi za celovito energetsko sanacijo Osnovne šole Oskarja Kovačiča na Škofijah, v medijih oglasili nekateri krajani Škofij, ki so se povezali v civilno iniciativo ŠPET – Krajani za napredno KS Škofije in s peticijo zahtevali, da občina namesto sanacije zgradi novo šolo. Temu sta sledila dva zbora krajanov, kjer je bilo prelite kar nekaj vroče krvi glede različnih stališč o sanaciji oziroma izgradnji nove šole na Škofijah. A nesoglasja so sedaj zglajena. Včeraj so se namreč predstavniki ŠPET sestali s koprskim županom Borisom Popovičem in v konstruktivni razpravi prišli do konkretnih rešitev.

Strinjali so se, da se za junija napovedana energetska sanacija, v okviru katere bo občina objekt celovito obnovila, vendarle začne ter da bosta vsaj dva predstavnika civilne iniciative pri naložbi aktivno sodelovala, bdela nad opravljenim delom in kakovostjo. Dogovorili so se tudi, da bo sočasno z obnovo šole poskrbela tudi za ureditev okolice: šola na Škofijah bo tako dobila novo ograjo, podporne zidove, del manjkajočega pločnika za potrebe vrtca in sosednjih hiš.

MOK v zadnjih 15 letih za izobraževanje kar 206,7 evrov

Za koprsko občino sedaj praktično ni nobene ovire več, da ne bi v juniju začela z obljubljeno sanacijo osnovne šole na Škofijah – zadnjo v nizu šol, ki se bodo bodisi obnovile bodisi na novo zgradile v času županovanja Borisa Popoviča. Za ta namen je v vseh teh letih namenila ogromno sredstev, še mnogo, mnogo več pa je denarja, ki ga je od leta 2003 namenila za financiranje celotnega področja izobraževanja.

Verjamete, ali ne: vrtoglavih 206,7 milijona evrov. Podatek je še posebej pomemben za vse tiste, ki vseskozi poudarjajo, da koprska občina in župan Boris Popovič premalo denarja in pozornosti namenjata vrtcem in šolam. Najbolj pa bo nedvomno zbodel v oči njegove predhodnike, med njimi predvsem Dina Pucerja, Aurelija Jurija, Irene Fister in Milana Vergana, ki bi morali za dosego teh istih rezultatov za izobraževanje nameniti kar sedem polnih letnih proračunov, ki so takrat znašali okrog 30 milijonov evrov.

Naj spomnimo, da je v zadnjih 15-ih letih koprska občina 12 šol celovito obnovila, dve pa povsem na novo zgradila. Ker je vseh šol v koprski občini 15, to pomeni, da bo po končani obnovi šole na Škofijah občina ustrezen standard zagotovila v vseh šolah Mestne občine Koper! Na podlagi teh številk lahko zato trdimo, da gre na področju šolstva za 100 odstotni izplen!

Če se še malce poglobimo v matematične izračune, lahko zaključimo, da je župan Boris Popovič praktično vsako leto poskrbel za ureditev ene šole, in to po merilih in standardih oz. nadstandardih, ki jih narekuje država. Ena šola na leto? To pa je zalogaj! In tukaj je govora samo o šolskih objektih. Zgodbo vrtcev, kjer je slika precej podobna, vam predstavimo v prihodnjih prispevkih …

Ob tem naj na kratko preletimo vse naložbe v šolske objekte: spomnimo se novogradnje Osnovne šole Koper, pa na šolo v Sv. Antonu, ko je bila na novo zgrajena in opremljena podružnica šole v Pradah. Učenci osnovne šole Dušana Bordona so dobili na novo zgrajeno telovadnico, šola je bila energetsko sanirana, opremljena, uredili pa so tudi okolico. V Ankaranu je občina opravila dozidavo, rekonstrukcijo in opremila tamkajšnjo šolo. Prav tako je bila obnovljena šola v Dekanih, urejena pa je bila tudi njena okolica. V Gračišču je koprska občina zagotovila ureditev dodatnih prostorov. Učenci iz Šmarij so se zagotovo najbolj razveselili obnove telovadnice, prav tako je bila obnovljena kotlovnica, šola pa je trenutno deležna tudi obnove in dozidave. Osnovna šola Antona Ukmarja in Prade sta bili energetsko sanirani. Hrvatinski učenci so prav tako dočakali energetsko sanacijo in obnovo kotlovnice. Energetske sanacije je bila deležna tudi podružnica osnovne šole z italijanskim učnim jezikom Pier Paolo Vergerio il Vecchio v Bertokih, ki bo to poletje ponovno obnovljena, prav tako kot tudi podružnica te šole v Semedeli. Hkrati bo v kratkem končana tudi ureditev prostorov za OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio v Kopru.  V Marezigah je bila urejena telovadnica in dodatni prostori.

O uspešnem sodelovanju koprskih osnovnih šol z občino so spregovorili tudi nekateri ravnatelji. Kaj so nam povedali, si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.