DomovNaši krajiSi predstavljate kako veličasten bo razgled s koprske “Stolpnice miru”?

Si predstavljate kako veličasten bo razgled s koprske “Stolpnice miru”?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Veličasten razgled na koprski zaliv, mesto Koper in njegovo okolico, bo v prihodnosti moč uzreti tudi s t.i. “Stolpnice miru”, ki je bila v okviru natečaja izbrana kot najprimernejša rešitev za vzpostavitev vertikalne mobilne povezave med Markovim hribom, obalnim območjem in mestnim središčem. 

Podjetje Harpha Sea d.o.o. je izdelalo projekcijo panorame, ki jo boste lahko videli s koprske “Stolpnice miru”. Panoramo si lahko ogledate TUKAJ.

 

Spomnimo, minuli mesec je ocenjevalna komisija dokončno izbrala strokovno najprimernejše rešitve za vzpostavitev vertikalne mobilne povezave med Markovim hribom, obalnim območjem in mestnim središčem. Najbolj jih je prepričal elaborat tandema arhitektov Massimiliana Fuksasa, svetovno priznanega arhitekta iz Rima in slovenskega arhitekta Sandija Pirša.  

Občina si je z natečajem nadejala poiskati idejno rešitev za dvigalo, ki bi povezalo Markovec, obalno območje in mestno središče. Celotno območje Markovca je namreč zaradi višinske razlike in precejšnjega naklona praktično odrezano od obalnega dela in samega mesta Koper. Tovrstna rešitev bo bistveno pripomogla k večji mobilnosti tamkajšnjih prebivalcev, hkrati pa bo gibalno oviranim osebam ter staršem z vozički olajšala dostop do obale in mesta z Markovega hriba.

Stolpnico, ki bi lahko v prvi fazi dosegla višino do 80 metrov, v naslednji fazi pa bi jo nadgradili do višine 111 metrov, so namreč simbolno poimenovali tudi Stolpnica miru – peace tower. Vanjo bi umestili dve oziroma tri moderna in nekoliko nevsakdanja panoramska dvigala, ki bi bila nagnjena pod določenim kotom in bi predstavljala ne samo odlično rešitev za premostitev višinske razlike med obalnim delom in Markovcem, temveč bi bila atraktivna tudi z vidika turistične ponudbe. V spodnjem delu vertikale bi svoj prostor našle tudi športno rekreacijske vsebine: spiralni zaprti adrenalinski tobogan in umetna plezalna stena, razmišljajo pa tudi o možnostih umestitve jeklenice za adrenalinski spust, t.i. zip line-a.