Dan varnosti in preventive: v soboto v Kopru velik motoristični spektakel

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

To soboto, 15. aprila 2017, bodo od 10. ure dalje na parkirišču pred stadionom Bonifika v Kopru ponovno rohneli motorji. Prireditev Dan varnosti in preventive, ki jo organizira Moto klub Kondor Slovenija, ni namenjena samo ljubiteljem motorjev, temveč vsem udeležencem v prometu – pešcem, kolesarjem in avtomobilistom.

Dan varnosti in preventive je javna prireditev, na kateri se bodo poleg številnih motoristov in njihovih jeklenih konjičkov predstavili tudi vsi tisti, ki delujejo na področju prometne preventive in varnosti.

Stjepan Vincek, predsednik MK Kondor. Foto: Vojko Rotar

“Dogodek bo zelo atraktiven, namenjen pa je dvigu ravni znanja vseh voznikov. Če primerjamo današnjo prometno ureditev in ceste, je praktično vse drugače kot pred nekaj desetletji, ko nismo poznali niti krožišč. Prav tako smo ugotovili, da je med nami ogromno takih, ki nimajo niti osnovnega znanja o pravilnem nudenju prve pomoči. Pred 13 leti smo se člani našega kluba vozili po Istri in naleteli na hudo prometno nesrečo, v kateri je bil udeležen motorist. Ko smo se ustavili, so motoristu še pred prihodom reševalcev prvo pomoč nudili drugi motoristi. Opazovali smo in nismo vedeli, kako bi lahko mi, v primeru, da bi bilo to potrebno, pravilno ravnali in pomagali ponesrečencu, kljub temu da smo imeli vsi več deset let motorističnih izkušenj. Ta dogodek je bil povod za prireditev, ki jo letos organiziramo že dvanajstič zapored, drugič v Mestni občini Koper. V soboto se nam bodo pridružili tudi policisti, reševalci, inštruktorji varne vožnje, gasilci in občinski inšpektorji, od katerih se bo lahko vsak od nas naučil nekaj novega in koristnega,” nam je povedal predsednik Moto kluba Kondor Slovenija Stjepan Vincek.

Varna vožnja in odlična zabava

Moto klub Kondor Slovenija ima sedež v Vanganelu in šteje 109 članov, ki imajo 60 motorjev. Članom kluba Kondor se bodo na velikem parkirišču pred stadionom Bonifika v soboto pridružili motoristi iz vse Slovenije, njihovi jekleni konjički pa bodo gotovo prava paša za oči obiskovalcev. Predstavitev lepotcev na dveh kolesih pa bo le del dogajanja, ki se obeta v soboto.

Varna vožnja je pomembna za vse udeležence v prometu. Foto: Vojko Rotar

Na prireditvi bodo namreč sodelovali tudi policisti na motorjih koprske postaje prometne policije, ki bodo prikazali svoje vozne spretnosti in način pravilnega oz. varnega zaviranja. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še policijsko vozilo provida, radarje, s katerimi koprski policisti merijo hitrost vozil, in druge zanimive rekvizite. Prehospitalna enota Zdravstvenega doma Koper bo predstavila reševalce na motorjih. Zelo zanimiv bo simulator vožnje motorja Avto-moto zveze Slovenije (AMZS). Obiskovalci si bodo lahko od blizu ogledali tudi trikolesnike koprskih občinskih redarjev in tehnično vozilo za reševanje na cesti Gasilske brigade Koper.

Prireditelji bi bili zelo veseli obiska najmlajših, zlasti uporabnikov skuterjev ali koles s pomožnim motorjem, ki so vedno številčnejši udeleženci v prometu in so zaradi neizkušenosti in mladosti še toliko bol izpostavljeni številnim nevarnostim. *