DomovKulturaDar sonca in vinske trte

Dar sonca in vinske trte

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Vino je dar sonca in vinske trte. Za uspešno pridelavo potrebujemo primerno zemljo, lego in ustrezne vremenske razmere.

Od Trsta do Pirana se razprostira pokrajina slovenske Istre, kjer so na številnih gričih in prostranih površinah vinske trte deležne obilice sončnih in vročih dni, hkrati pa imajo tudi povsem dovolj padavin, ki omogočajo primorskim vinom, da razvijejo svojo vrhunskost in prevzamejo tudi najbolj zahtevne poznavalce vinske kapljice.

trte
Vinogradi, hranitelji naravne in kulturne dediščine. Foto: arhiv ekoper.si

Praznik kralja rdečih istrskih vin

Rubinasta barva s poudarjenimi vijoličnimi odtenki ter intenzivna aroma po robidnicah, malinah in borovnicah krasi vino, ki daje Istri poseben pečat. Govora je seveda o kralju rdečih vin, refošku.

Da govorimo o prav posebnem vinu, priča dejstvo, da mu v Marezigah,  slikovitem kraju v zaledju Kopra, zdaj že tradicionalno skozi ves teden namenjajo prireditve v sklopu Praznika refoška.  Praznik je posvečen daru istrske zemlje, ki se je skozi leta in skozi različne postopke in dognanja izoblikoval v vino, ki ga lahko okušamo danes.

vinakp
Primorski vinogradi so tudi varuhi kulturne in naravne dediščine. Foto: arhive ekoper.si

Vinogradi, hranitelji naravne in kulturne dediščine

Primorski vinogradi so torej več kot le vinogradi, so tudi varuhi kulturne in naravne dediščine, saj Istrani z ljubeznijo in znanjem pridelujejo to avtohtono močno in temno sorto. Od spomladi pa do trgatve je namreč po vinogradih kar nekaj dela in nikakor ni samoumevno, da lahko ob martinovanjih ocenjujemo kakovost nove letine in jo poznavalsko primerjamo s prejšnjimi.

vino

Sprostitev in svoboda

Sajenje novih vinskih trt, obrezovanje, kolitev, privezovanje in škropljenje stkejo med človekom in rastlino prav posebno vez, ki je ni mogoče razumeti, če je sami ne okusimo. Vinograd vinogradniku, kot pravi Pavček, predstavlja sprostitev in svobodo ter nudi zadovoljstvo ob brbotanju vina, ko se ta pretaka v vrč. Poln vinski vrč je nepogrešljiv spremljevalec pogovorov med prijatelji. Če dodamo še pršut, sir in olive, imamo vse dobrine za pristen istrski večer.

Kvaliteten refošk nosi dobro ime svoje Istre širom po vsej Sloveniji, saj je vino priljubljeno od Breginja do Benice, od Damlja na jugu do Budincov na severu. Njegov plemeniti značaj, ki se kaže v bogatem okusu in prijetni tanini, pa nedvomno občudujejo tudi izven slovenskih meja.

Kakšna bo letošnja letina kralja rdečih vin, bomo lahko že kaj kmalu okušali na lokalnih martinovanjih, ki se začenjajo po Kopru in v okolici. *

Začenja se Martinovanje Vinakoper