DomovNaši krajiDijaški in študentski dom Koper letos praznuje 70 let

Dijaški in študentski dom Koper letos praznuje 70 let

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Dijaški in študentski dom Koper je 15. januarja letos praznoval 70 let. Včeraj so zavidljivo obletnico obeležili z nepozabno prireditvijo v Gledališču Koper.

Skozi desetletja delovanja je dom, ki je danes namenjen dijakom in študentom pa tudi drugim obiskovalcem, spisal ogromno zanimivih zgodb. V svoji zgodovini je imel različna imena: Vajenski dom, Dijaški dom Koper, Dom učencev Heroj Tito Koper in znova Dijaški dom Koper. Leta 2008 se je ponovno preimenoval in sedaj nosi ime Dijaški in študentski dom Koper.

Dijaški dom
Dijaški dom je bil vsa leta močno vpet v kulturno dogajanje in tudi danes je tako. Foto: ekoper.si

Kultura se v Dijaškem in študentskem domu Koper dobro “fura”

Dijaški dom je bil vsa leta močno vpet v kulturno dogajanje Mestne občine Koper in tudi danes ni nič drugače. V domu namreč potekajo različne prostočasne interesne dejavnosti, ki se jih dijaki in študentje radi udeležujejo.

“Naše delo temelji na osnovnih pozitivnih izkustvenih oblikah vzgojno-izobraževalnega dela z mladimi; motivaciji pri učenju, razvoju učnih navad, organizaciji učne pomoči pri šolskem delu, vse s ciljem uspešnega zaključevanja šolskih obveznosti,” je zapisano v zborniku Dijaški in študentski dom Koper, ki je izšel letos v čast sedemdesetletnici doma.

Zbornik
Zbornik, ki je izšel ob sedemdeseti obletnici doma. Foto: ekoper.si

Povezana družina, ki piše zgodbo o uspehu

Včerajšnje prireditve ob sedemdesetletnici se je udeležilo veliko nekdanjih dijakov, profesorjev in vzgojiteljev. Prišli so iz vse Slovenije. Zavidljivo obletnico so tako počastili tudi predstavniki domov iz Ajdovščine in ljubljanskega dijaškega doma Tabor.

Dijaki in študentje so pripravili pravo poslastico za vse ljubitelje gledališča in glasbe. Skozi zanimive in zabavne točke je vsak obiskovalec lahko začutil, da so stanovalci koprskega dijaškega in študentskega doma ena velika, povezana družina. Čutiti je bilo, da je življenje v njem živahno in polno zanimivih dogodivščin. Tako dijaki kot študentje so vpeti v različne interesne dejavnosti. Skupaj z vzgojitelji so uspešna ekipa, o čemer pričajo številna priznanja, ki visijo na eni od sten doma.

Priznanja
Priznanja, ki pričajo o uspehu. Foto: ekoper.si

“Delo vzgojitelja ali strokovnega delavca kateregakoli profila v domu je lepo, zanimivo, dinamično, vendar zahtevno, odgovorno, polno izzivov in včasih tudi hoje po tankem ledu pri sprejemanju odločitev v zvezi z vzgojnim ukrepanjem, zlasti ko gre za delo z dijaki, ki imajo težje osebne stiske, psihične težave, ki se običajno zaznajo kot vedenjska problematika,” je v svojem razmišljanju za domski zbornik zapisala in včeraj še enkrat poudarila vzgojiteljica Olga Jazbinšek.

Dejavnosti, ki bogatijo vsakdan

V domu je organiziran oblikovalski krožek, gibanju in sprostitvi so namenjene vaje joge, igranje nogometa ali košarke ter tudi tek na Bonifiki. Poleg naštetih aktivnosti se v domu dogaja še veliko stvari, s katerimi lahko dijaki in študenti zapolnijo svoj prosti čas.

cof
Ravnatelj doma Martin Ponikvar (levo) je dijakom predal priznanja za udejstvovanje v različnih projektih, vzgojiteljem pa za dolgoletno sodelovanje. Foto: ekoper.si

Na slavnostni prireditvi je spregovoril tudi ravnatelj Dijaškega in študentskega doma Koper, Martin Ponikvar, ki nam je zaupal, da se bo po vsej verjetnosti v letu 2017 začela in tudi končala prenova centralne zgradbe, tako da bo dom obnovljen, urejen, čist, svetel, prijazen, vesel in spodobno opremljen.

“Iskrena in prisrčna zahvala bivšim in sedanjim zaposlenim delavcem, sedanjim in bodočim generacijam dijakov in študentov pa veliko prijetnih doživetij v našem dijaškem in študentskem domu v Kopru,” je svoj govor zaključil ravnatelj.

Poleg tega, da dom sprejema dijake in študente, je namenjen tudi zunanjim gostom, saj v poletnem času deluje tudi kot hostel. *