DomovKulturaEvropski dan oživljanja 2016 ali Otroci rešujejo življenja

Evropski dan oživljanja 2016 ali Otroci rešujejo življenja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Evropa vsako leto obeležuje Evropski dan oživljanja. Letošnji bo potekal v nedeljo, 16. oktobra, različne dejavnosti na to temo pa so se odvijale že ves teden, obeta se nam tudi zanimiv vikend.

Po poročanju Slovenskega reanimacijskega sveta je nenaden srčni zastoj eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah. Tudi v Sloveniji vsako leto srčni zastoj doživi okoli 1600 ljudi, na stotine pa jih umre, ker jim bližnji ne znajo pomagati, čeprav bi jih z zelo preprostimi, a pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili.

Oživljanje
Predstavniki Rdečega križa učijo otroke oživljati. Foto: Rdeči križ Koper

Evropski dan oživljanja 2016 bo potekal pod geslom »Otroci rešujejo življenja«, kar pomeni, da bo osrednja tema širjenje znanja oživljanja tudi med otroki. Prav v ta namen se že od 12. oktobra v vseh slovenskih osnovnih šolah odvijajo delavnice.

Tudi v Mestni občini Koper se člani Območnega združenja Rdečega križa Koper trudijo obiskati čim več šol, kjer otrokom predstavijo postopke oživljanja.

oživljanje
Foto: arhiv ekoper.si

“Otroci se na predstavitve odzivajo odlično. Delavnice izvajamo v 6., 7., 8. in 9. razredih različnih osnovnih šol. Učenci so zelo dovzetni in nad delavnicami navdušeni,” je za ekoper povedala Elena Zajec Vilimanović, sodelavka RK Slovenije.

Že jutri bo na Prazniku vina in oljk v Škofijah ter na koprski tržnici priložnost, da tudi vsi ostali spremljamo delavnice oživljanja, ki bodo potekale v sklopu Evropskega dne oživljanja. *

V soboto na vino in oljke v Škofije