DomovNaši krajiDnevi evropske kulturne dediščine tudi v Kopru

Dnevi evropske kulturne dediščine tudi v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Od 1. do 8. oktobra 2016 bodo po vsej Sloveniji potekali Dnevi evropske kulturne dediščine. Obeležili jih bomo tudi v Kopru, kjer bomo posebno pozornost posvetili temu, da bi kulturno dediščino še dodatno približali ljudem.

DedIŠČIna OKOli nas je letošnja tema Dnevov evropske kulturne dediščine, v sklopu katerih bodo tudi v Kopru potekale številne aktivnosti.

Otroci bodo raziskovali DedIŠČIno OKOli nas

Še posebej pestro bo v sredo, 5. oktobra, ko bodo v Pokrajinskem muzeju Koper nastopili otroci Vrtca Koper, ki so maja ob pomoči koprskega pokrajinskega muzeja raziskovali DedIŠČIno OKOli nas. Odkrivali so skrite kotičke Kopra, ki so povezani z velikim slikarjem Vittoriem Carpacciem. Svoj pogled na umetnika bodo predstavili na razstavi v muzeju.

kulturna dediščina
Foto: arhiv ekoper.si

Učenci OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio Koper in Inštitut za arheologijo in dediščino Sredozemlja Univerze na Primorskem v palači Gravisi-Buttorai 5. oktobra ob 17. uri pripravljajo odprtje razstave »Spoznajmo mitski park Rodik«. Odprtje razstave del, ki so jih ustvarili učenci šole, bo spremljal kulturni program, v katerem bo predstavljena vsebina in posebnosti parka, zgodovina ter ustno izročilo. Razstava bo odprta do 12. oktobra 2016.

Mestna občina Koper in koprska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS dneve evropske kulturne dediščine obeležujeta s posebnim koncertom stare glasbe v izvedbi ansambla Capella Justinopolitana. Koncert bo v sredo, 5. oktobra, ob 19. uri v poročni dvorani Pretorske palače. Nastopili bodo Marino Kranjac, Janez Jocif, Veronika Vižintin in Ana Birsa Krušec. Ansambel združuje mlade glasbenike, ki igrajo z avtentičnimi replikami historičnih glasbil v duhu srednjeveške in renesančne kulture istrskega ter širšega sredozemskega območja.

 

pretorska palača
Foto: traven.si

Obiskovalci Pretorske palače lahko v teh dneh poleg koncerta obiščejo tudi zanimivo razstavo, kjer si lahko pobližje ogledajo, kako so otroci iz Vrtca Koper (enote Kekec iz Kopra, Zajček in Ribica iz Pobegov ter Pikapolonica in Žogica iz Vanganela) med igro, s pripovedovanjem odraslih, obiskom knjižnice, muzeja in arhiva odkrivali DedIŠČIno OKOli nas. Razstava bo na ogled do 10. oktobra 2016.

DedIŠČIna OKOli nas je letošnja tema Dnevov evropske kulturne dediščine, v sklopu katerih bodo tudi v Kopru potekale številne aktivnosti.

Praznovanju kulturne dediščine se je tudi letos pridružil Pokrajinski arhiv Koper, ki svoja vrata za obiskovalce odpira 4., 6. in 7. oktobra. Poleg vodenega ogleda arhiva bo obiskovalcem omogočen tudi vpogled v arhivsko gradivo rodbine Grisoni, ki je bila soustanoviteljica prvega dobrodelnega vrtca v Kopru leta 1839. Za najmlajše so v arhivu pripravili pravljico o miški Mici. *