DomovNaši krajiŠtudentje za “dobrodošlico” ostali brez profesorjev

Študentje za “dobrodošlico” ostali brez profesorjev

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je študijske klopi zasedlo približno tisoč brucev Univerze na Primorskem. Kljub slavnostnemu  sprejemu v koprski Taverni, ki jim ga je pripravila univerza, je bilo med študenti zaznati zaskrbljenost zaradi negotove prihodnosti njihovega študija.

Dogajanje okrog spornih odpuščanj uglednih profesorjev na Univerzi na Primorskem (UP), inštituciji, ki bi v svoji osnovi morala predstavljati hram znanja in intelekta, je globoko zarezalo v stanje duha študentov.

bruci 11
Foto: Ekoper

Študentje zgodovine ostali brez kakovostnih predavateljev

V javnem pismu so se odzvali študentje zgodovine Fakultete za humanistične študije UP in izrazili globoko razočaranje nad dogajanjem.

»Na oddelku za zgodovino FHŠ UP se je v septembru zgodil pravi pokol, ne, kar mesarsko klanje. Odstavili so namreč približno polovico dolgoletnih profesorjev in asistentov, od tega skoraj vse mednarodno priznane predavatelje. Mlade univerze in fakultete, kot je Univerza na Primorskem in njene fakultete, bi si v svojih začetnih letih morale prizadevati, da si pridobijo in ohranijo čim več takih sodelavcev, da si ustvarijo ugled in predvsem močno bazo znanja, vendar sta naša dekanja in rektor ravnala v diametralnem nasprotju s tem vodilom. Oddelek je zaradi političnih mahinacij ostal tako rekoč brez vodstva. Študentje si ne smemo dovoliti, da nas imajo za lutke v svojih igricah. Mi smo razlog, da univerza obstaja in živi in ne obratno, zato se moramo zavedati, da tudi mi krojimo njeno usodo. Prof. dr. Dragan Marušič je začel svoj napad na FHŠ takoj po svoji prvi izvolitvi, ko je odstavil dotedanjo dekanjo dr. Vesno Mikolič, ravno tako je bil odslovljen njegov protikandidat, zgodovinar dr. Darko Darovec. Tako FHŠ-ju kot ZRS-ju je odtegoval finančna sredstva in bil z njima v stalnem konfliktu. Njegova moč se je razmahnila po drugi izvolitvi, ki je vodila do odcepitve ZRS-ja izpod njegovega primeža in posledično do odpovedi mnogim tam zaposlenim predavateljem. Študentje smo tisti, ki smo pri tem v najslabšem položaju, saj bo kakovost predavanj upadla (v tako kratkem času je namreč nemogoče poiskati primerno zamenjavo), mnogi bomo izgubili svoje mentorje za zaključna in magistrska dela ter doktorske disertacije. Od rektorja in dekanje zahtevamo torej obnovitev pogodb odpuščenim profesorjem ter njihovo vrnitev na oddelek za zgodovino.
Za vse tiste, ki menite, da se vas to ne tiče, pa prilagamo sledeči citat Martina Niemöllerja: Ko so nacisti prišli po komuniste, sem molčal, saj nisem bil  komunist. Ko so zapirali socialdemokrate, sem molčal, saj nisem bil socialdemokrat. Ko so prišli po katoličane, nisem protestiral, saj vendar nisem katoličan. Ko so prišli pome, ni bilo nikogar več, ki bi lahko protestiral,«
 so v javnem pismu jasno izrazili svoje mnenje študenti zgodovine.

Odpuščanje prinaša upad kvalitete študija

Študent geografije in zgodovine na koprski humanistiki, Žan Miha Šulek, meni, da je odpuščanje oziroma umikanje profesorjev iz pedagoškega procesa absurdno. Poudarja, da bodo pri tem največ škode utrpeli prav študentje, saj bo izguba teh profesorjev pomenila upad kvalitete študija. Odpuščeni profesorji predstavljajo polovico predavateljev na študijskih programih, ki jih obiskuje. Njegovo celotno izjavo si lahko ogledate v spodnjem video prispevku.

Pišot: »Marušič je sklep vlade povsem izigral!«

Danes je skupina odpuščenih profesorjev primorske univerze, gre za 15 sodelavcev Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper, ki so hkrati tudi predavatelji na različnih fakultetah članicah UP, opozorila na po njihovem mnenju sporna odpuščanja. Odpuščanje uglednih profesorjev bo med drugim negativno vplivalo na kakovost univerzitetne ponudbe, so prepričani predavatelji.

Eden od njih, sicer direktor ZRS, dr. Rado Pišot, je odpuščanja neposredno povezal s prenehanjem članstva ZRS v univerzi in s prenosom raziskovalne dejavnosti na nov javni raziskovalni zavod. Pri tem je ocenil, da so zadnje Marušičeve poteze slaba popotnica za morebitno prihodnje sodelovanje ZRS kot pridružene članice primorske univerze. Znanstveni svet ZRS je po Pišotovih besedah jasno izrazil tako odgovornost do raziskovalnega dela kot skrb za nadaljnji razvoj študijskih programov UP, sklep vlade, ki določa postopek izločitve ZRS, pa je Marušič “s podajo odpovedi povsem izigral”. Kot je poudaril Pišot, je namreč predmet prenosa na nov javni zavod izključno raziskovalna dejavnost in nihče od zaposlenih na ZRS ni nikoli predlagal ali pa se odločal v smislu prenehanja sodelovanja pri pedagoškem delu na UP, delodajalec (univerza) pa glede tega nikoli ni podal kakršnegakoli vprašanja zaposlenim.

14528332_10209415986050582_1964486209_n
Foto: Ekoper

Odpoved delovnega razmerja prejeli kar v kuvertah

Pišot je opisal tudi zelo nenavaden način podaje odpovedi. V četrtek so bili profesorji kar preko elektronske pošte povabljeni, naj se zglasijo na sedežu univerze v roku pol ure. Ker je bil rok skrajno kratek, so prišli zgolj štirje profesorji, ki pa so bili odslovljeni zelo na hitro, brez predhodnega pogovora so jim odpoved namreč izročili kar v kuvertah. Postopki podaje odpovedi, ki so po njihovem mnenju nezakoniti in diskriminatorni, po Pišotovih besedah pomenijo konec dolgotrajne in načrtovane strategije “izločiti in likvidirati tiste, ki so glasno kritični do načina vodenja univerze in razmišljajo drugače”.

Takšno ravnanje bo imelo po njegovih besedah za posledico slabšo kakovost univerzitetne ponudbe. Redne profesorje z dolgoletno prakso in bogatimi raziskovalnimi referencami bodo zamenjali dovčerajšnji asistenti teh istih profesorjev, poleg tega bodo ti novi profesorji zaradi kadrovske stiske prevzeli tudi po več predmetnih področij.

Pišot napoveduje, da bodo pravico iskali po zakoniti poti, a ne zaradi denarja. »Dejstvo je, da se je potrebno upreti temu absolutističnemu pristopu. Univerzi je potrebno vrniti moralne akademske okvirje. Marušič je s svojimi dejanji posegel v naše temeljno poslanstvo, to pa je prenos znanja in raziskovalnih dognanj na mlade. V vseh akademskih okoljih namreč velja za največjo kakovost možnost prenosa raziskovalnih ugotovitev neposredno v prakso, rektor pa se s takšnim načinom delovanja odreka prav temu,« je še pojasnil za naš portal.

University_of_Primorska_01
Foto: Ekoper

Pirjevec: »Bojim se, da je rektor Erdogan.«

Akademik dr. Jože Pirjevec je bil še do danes dopoldne predstojnik oddelka za zgodovino, zdaj pa je izločen iz pedagoškega procesa z argumentacijo, da je nesposoben. »V vsej svoji 40-letni karieri se mi kaj takega ni zgodilo, niti nisem seznanjen, da bi se kaj podobnega dogajalo v tujini, z izjemo Turčije. Bojim se, da je rektor Erdogan je povedal Pirjevec.

Bufon: »Nastradali so študentje!«

Ustanovitelj oddelka za geografijo na koprski humanistiki, dr. Milan Bufon, je dejal, da »akademskosti tu ni več, nastradali pa so študentje. Tukaj gre za smešenje univerze«.

Univerza na Primorskem Press, Koper, 30.7.2014, foto- Vojko Rotar-5670
Foto: Ekoper

UP zavrača očitke

Z UP so medtem sporočili, da spremembe pogodb o zaposlitvi omenjenih predavateljem temeljijo na sklepih senata UP, s katerimi so bili vsi zaposleni na ZRS seznanjeni že vsaj od maja letos.

Na očitke, da bo zaradi odhodov profesorjev ogrožena izvedba pedagoškega procesa, je prorektor dr. Rok Strašek odgovoril, da ima UP več kot 300 zaposlenih in da je vsak od odhajajočih profesorjev v povprečju opravljali le po 25 odstotkov pedagoške zaposlitve. Tudi dekanja FHŠ dr. Irena Lazar je ocenila, da bodo izpad zaposlenih pedagoških delavcev ustrezno nadomestili. *