DomovNaši krajiLetošnji Dnevi kmetijstva slovenske Istre posvečeni sadju

Letošnji Dnevi kmetijstva slovenske Istre posvečeni sadju

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper že dvanajsto leto zapored organizira tradicionalni sejem, ki kmetijsko dejavnost za en vikend v letu preseli z istrskega podeželja in podeželja preostale Slovenije v center Kopra.

Letošnji sejem »Dnevi kmetijstva slovenske Istre 2016« se bo odvijal v soboto in nedeljo, 8. in 9. oktobra, od 10.00 do 19.00 ure na novi lokaciji, in sicer v Areni Bonifika in na zunanjih površinah ob športnem kompleksu.

Glavni akterji prireditve bodo razstavljavci, ki bodo na stojnicah predstavili svoje domače pridelke in tradicionalne kulinarične proizvode. Sejem bodo spremljali tudi drugi ponudniki, ki bodo popestrili sejemsko in obsejemsko dejavnost, ter različne predstavitve in spremljevalne aktivnosti.

cof
Program in aktivnosti so danes predstavili Patricija Pirnat, predstavnica KZ Agraria, dr. Oskar Fritz, predsednik organizacijskega odbora Dnevov kmetijstva slovenske Istre, Barbara Strmole, podpredsednica organizacijskega odbora in David Radej, organizator Dnevov kmetijstva slovenske Istre.

Letos bo sejemsko dogajanje s ponudbo in strokovnimi predstavitvami še dodatno popestrila KZ Agraria Koper, ki bo strokovno predstavila letošnjo osrednjo temo – sadje in izdelke iz sadja.

Letos se bo na 133 stojnicah predstavil 101 razstavljavec, sejem pa bo potekal na naslednjih prizoriščih:

  • v Areni Bonifika,
  • v prireditvenem šotoru, kjer bodo na ogled avtohtone domače živali,
  • na več kot 1200 kvadratnih metrih zunanjih površin, kjer bo razstavljena kmetijska mehanizacija in avtomobili.

V šotoru z živalmi bomo lahko letos videli govedo (2 vola s skupno težo 2,5 tone), istrskega osla, ovce (istrske pramenke in jezersko-solčavsko pasmo), drežniške koze, ponija, kozličke, kunce, morski prašičke ter lipicance s kočijo iz Lipice.

Mestna obèina Koper, Dnevi kmetijstva slovenske istre
Foto: arhiv ekoper.si

Najbolj všečna stojnica bo nagrajena

Organizator bo poskrbel tudi za kulturni program. Nastopili bodo Folklorna skupina Mandrač, Pihalni orkester Sveti Anton, Muzika sv. Lazar Boršt in drugi. V sodelovanju z Radiem Capris bodo priredili tekmovanje za naj stojnico 2016. Stojnice, ki bodo po mnenju obiskovalcev najbolj všečne, bodo nagrajene. Za naziv naj stojnice 2016 se bodo potegovali vsi sodelujoči razstavljavci.

Marjetica Koper bo poskrbela, da bodo po celotnem prireditvenem prostoru razporejeni koši za ločeno zbiranje odpadkov, ki so izdelani posebej za tovrstne prireditve. Tako bo sejem ustrezal tudi zahtevam ekoloških smernic za prireditev brez odpadkov.

Obalno čebelarsko društvo Koper bo na glavnem odru v soboto ob 11.00 oznanilo in nagradilo najboljše letošnje pridelovalce medu.

Tudi za najmlajše bo poskrbljeno

V sklopu programa bo poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce. Predstavili jim bodo avtohtone pasme domačih živali, v mini živalskem vrtu (mini koza, mini ovci, mini prašički) pa bodo lahko otroci spoznali živali tudi od blizu in jih celo pobožali. Najbolj pogumni bodo lahko jahali ponija ali pa se peljali s kočijo. Društvo prijateljev mladine bo v soboto med 10.00 in 13.00 uro v Areni Bonifika izvajalo kreativne otroške delavnice.

Obisk sejma ter vse ostale spremljajoče aktivnosti bodo za obiskovalce brezplačne.

Več informacij lahko najdete na www.dnevi-kmetijstva.si ali na facebook strani: Dnevi kmetijstva slovenske Istre.