DomovNaši krajiDobili smo Županovo oljčno olje in vino za leto 2016

Dobili smo Županovo oljčno olje in vino za leto 2016

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sinoči so v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Ašiškega v Kopru slavnostno razglasili zmagovalce natečaja za Županovo vino in Županovo oljčno olje za leto 2016.

Strokovna komisija za ocenjevanje oljčnih olj, ki so jo sestavljali Aleksandra Ožbolt, Ivanka Vergan, Barbara Bajda, Aleksander Jevnikar, Teja Hladnik, Darko Sedmak, Angelo Hlaj in predsednica komisije Milena Bučar-Miklavčič, so med 17 vzorci oljčnega olja, vsi letnika 2015, za zmagovalca in nosilca laskavega naslova Županovo oljčno olje 2016 razglasili Cuvée Oljarne Lisjak, 1. spremljevalec je postalo ekstra deviško oljčno olje Bem Borisa Sabadina, 2. spremljevalec pa Belica Turistične kmetije Tonin. Zlata odličja so prejeli: oljčno olje Ronkaldo Martina Adamiča, Istrijanka Mikele Cah, Kamp Olio Bojana Drinovca, Mačerca Petre Glavina, Santomas Ex Albis Ulivis Tamare Glavina, Jagger Gorana Gregoriča, Viktorija Daniela Grizoniča, Kmetija Grižon Patricije Grižon, Jasa Arsena Jurinčiča, Macarol olivno olje Ljubomirja Macarola, Školarice Igorja in Dolores Novak, Mešano Turistične kmetije Tonin in Leccino Turistične kmetije Tonin, medtem ko je Plahuta oljčno olje Iztoka Plahute prejelo bronasto odličje.

Olja so bila po kakovosti precej enakovredna,” je pred razglasitvijo rezultatov povedala predsednica komisije Milena Bučar Miklavčič in pojasnila, da so med 17 vzorci, tako najprej izbrali 6, med katerimi so določili zmagovalca. “Bistvena razlika med prvimi tremi je intenzivnost,” je še dodala in povedala, da je bilo eno teh olj precej bogato, drugo pa nekoliko bolj nežnega okusa.

Strokovna komisija, ki je ocenjevala vzorce vin in so jo sestavljali Majda Brdnik, Friderik Vodopivec, Gregor Kocjančič, Liliana Savioli in predsednik komisije Tilen Praprotnik, pa je med 16 vzorci vin za absolutnega zmagovalca in nosilca naslova Županovo vino 2016 razglasila Refošk 2013 vinske kleti Montemoro. Zlata odličja so prejeli: Malvazija 2015 Kmetije Prodan, Refošk aMorus 2009 kleti Montemoro, Rdeče vino 2015 kleti Vina Štok in Capris Malvazija 2014 vinske kleti Vinakoper. Srebrna odličja pa so podelili Refošku 2015 Domačije Ražman, Refošku 2013 Družinskega posestva Rojac, Rdečemu vinu 2013 Ekološkega vinogradništva Rodica, Refošku 2013 Vinske kleti Plahuta Iztok, Refošku Santomas 2014, Malvaziji Santomas 2014, Capris Refošku 2011 vinske kleti Vinakoper in Refošku Grand Cru 2013 vinske kleti Rakar. Bronasta odličja pa so prejeli Belo vino 2014 Ekološkega vinogradništva Rodica, Refošk 2012 vinske kleti Plahuta Iztok in Malvazija 2014 kleti Montemoro.

Kot je povedal Tilen Praprotnik, predsednik ocenjevalne komisije za vina, so med 16 vzorci vin letos kraljevali refoški, teh je bilo kar 11, nekoliko manj, 5 pa je bilo vzorcev malvazij, različnih letnikov.  “Malvazije so bile pretežno letnika 2014, ki je bil težek za vinarja in vinogradnika, vendar so se vina zelo izkazala”, je dejal in dodal, da so bila vina lepa, prijetna, z lepo zaznavno svežino, umirjena, vendar istočasno zelo polna. Lepe besede je namenil tudi prijavljenim refoškom, ki “postajajo velika vina”.Imeli smo dva predstavnika letnika 2015, dobra, pompozna, nabildana, vednar morda preveč razigrana, letnik 2014 pa samo en vzorec. Vsi ostali vzorci so bili starejši, kar dokazuje, da refošk postaja vino, ki se ga lahko lepo zori.

Dobitnika naslova Županovo vino in Županovo oljčno olje je »okronal« sam župan Mestne občine Koper Boris Popovič, razglasitev dobitnikov odličij pa je pospremil tudi bogat kulturni program, ki ga je zaznamoval glasbeni nastop En big banda pod taktirko Mitje Bobiča s pevcema Tomažem Boškinom in Žigo Rustja ter plesalkama Veroniko Škrlj in Saro Mlakar iz Pro DC, ter skeč, ki sta ga pripravila Boris in Irena Piciga iz gledališke skupine Dekani.