DomovNaši krajiDobrodelna nota za Center Sonček Elerji

Dobrodelna nota za Center Sonček Elerji

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Center Sonček Elerji jutri v Zadružnem domu Škofije pripravlja dobrodelni koncert, kjer bodo zbirali denar za nakup terapevtskih konjev. Center mora zbrati kar 6000 evrov.

Jutri ob 18. uri se obeta zanimiv glasbeni večer z dobrodelno noto. Nastopila bodo znana glasbena imena: Iztok Novak – Easy, Slavko Ivančič, Mef in NOB, Zmelkoow ter Aleksander Novak. Na dogodku bo Center Sonček Elerji, ki deluje v okviru Zveze društev za cerebralno paralizo Slovenije, zbiral prostovoljne prispevke.

konji
Terapija s konji. Foto: mojikonji.si

Terapija s konji

Konji so nežne in senzibilne živali, ki ponujajo obilo izzivov, saj zahtevajo odločnost, vztrajnost, jasnost in dobre strategije spoprijemanja s težavami. Povezanost človeka s konjem in raba te živali v terapevtske namene sega v obdobje stare Grčije. Že Hipokart je svojim bolnikom predpisoval jahanje kot terapijo, konj je namreč še danes simbol moči, poguma, zmage in nenazadnje zdravja. Druženje s konji na nas vpliva zelo pozitivno in terapevtsko.

Jahanje odlično vpliva na ljudi s posebnimi potrebami, na otroke, ki imajo motnje prehranjevanja, na invalide in na mlade, ki imajo težave s samopodobo. V veliko pomoč je tudi vsem tistim, ki imajo težave s koordinacijo, gibanjem, ravnotežjem in slabo držo, zato se ne gre čuditi, da terapija s konji odlično deluje tudi pri otrocih s cerebralno paralizo. Za otroke so namreč konji pomemben motivator, saj jim terapija omogoča premagovanje težav, s katerimi se spopadajo. Konj v tem primeru prevzame vlogo odličnega pedagoga.

Center Sonček Elerji se že dolgo poslužuje terapije s konji, ki pa so žal že stari in si zaslužijo mirno upokojensko življenje, zato so se odločili za nakup dveh novih konj, ki bodo otrokom v veliko pomoč. Jutri ob 18. uri ste zato vljudno vabljeni na odlično zabavo in dobrodelni koncert v Zadružni dom Škofije. *