DomovNaši krajiOljčno olje kot Miklavževo darilo za koprske prvošolce

Oljčno olje kot Miklavževo darilo za koprske prvošolce

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper bo v ponedeljek, 5. decembra, objavila natečaj za izbor županovega vina in oljčnega olja. Da se v občini zelo dobro zavedajo pomena uživanja oljčnega olja in prepotrebni podpori oljkarstvu, so dokazali tudi z nakupom oljčnega olja za koprske prvošolce.

Mestna občina Koper bo v ponedeljek že deseto leto zapored objavila natečaj za izbor županovega vina in oljčnega olja. Kot vsako leto bodo rezultate ocenjevanja vin in oljčnih olj razglasili konec januarja ter najboljšim podelili laskavi naziv Županovo vino oziroma Županovo oljčno olje 2017.

olje
Otroci osnovnih šol MOK bodo prejeli stekleničko olja. Foto: ekoper.si

Natečaj za izbor županovega vina in oljčnega olja pa je le eden od načinov, s katerimi občina podpira in promovira delo lokalnih pridelovalcev. Ker se v Mestni občini Koper zelo dobro zavedajo tudi pomena uživanja oljčnega olja, so se odločili, da skupaj z Oljarno Lisjak, ki je letos zmagala na natečaju Županovo olje, podarijo stekleničke oljčnega olja vsem prvošolcem koprskih osnovnih šol, ki jih bo občina skupaj z oljarno razdelila v začetku prihodnjega tedna.

lisjak
MOK podpira in promovira delo lokalnih pridelovalcev. Foto: Oljarna Lisjak

Prvošolke bodo prejele stekleničko ekstra deviškega oljčnega olja Olivija, dečki pa stekleničko olja Oliver. Gre za posebno linijo ekstra deviškega oljčnega olja Lisjak, ki je s svojim nežnim okusom še zlasti primerno za otroke. Obdarovanje otrok bodo združili tudi z izobraževanjem, saj bosta ob obisku šol predstavnika Oljarne Lisjak mladim nadobudnežem na njim razumljiv način pojasnila pomen in koristi uživanja oljčnega olja.

V Mestni občini Koper pravijo, da gre za neke vrste nadgradnjo projekta Tradicionalni slovenski zajtrk, ki sicer poteka na nacionalni ravni in poudarja pomen uživanja domače ter lokalno pridelane hrane. Kot pravijo, je škoda, da živimo na območju, kjer je oljkarstvo odlično razvito, obenem pa je še vedno veliko otrokom specifični okus oljčnega olja tuj.

Tudi zato so se odločili podpreti zamisel in so nakup oljčnega olja združili z Magičnim decembrom, nenazadnje je tudi steklenička oljčnega olja za marsikaterega prvošolca lahko lepo, predvsem pa koristno in zdravo Miklavževo darilo.  *